Sivut

torstai 19. tammikuuta 2012

Matti Klinge: Lyhyt Suomen historia

Osallistun tällä myöskin Koululaisen tietohaasteeseen. Toinen lehden korvike kirja, jota luin aina aamuisin aamupalalla sekä muutoinkin lehden korvikkeena.

Täytyy myöntää, että Suomen historia ei ollut koulussa lempiaiheitani. Hävettää tajuta, kuinka vähän sitä oikeastaan muisti oman kotimaansa historiasta. Lukiossa keskityttiin jotenkin vain erilaisiin rauhan rajoihin tai ainakin tällainen muistikuva oli. Niin paljon mielenkiintoista on tapahtunut tai ehkä se oli tämä kirja, jossa käytiin kaikki läpi hyvin tiiviisti, lyhyesti, mutta kuitenkin asiallisesti ja hyvin. Tuntuu mahdottomalta yhdistelmältä, mutta näin ei ole.

Kirja alkaa esihistoriasta ja päättyy näihin päiviin. Tekstissä on tiiviisti käyty läpi olennaisimmat tapahtumat. Kirjaa kuitenkin piristävät kuvat, joiden kuvateksteissä esitellään tarkemmin asioita, joita ei tekstissä ole käsitelty sekä tekstin joukossa on aukeaman pituisia tietoiskuja jostain tietystä aiheesta, joka liittyy käsiteltyyn aikakauteen esim. YYA-sopimus. Pidin kirjasta oikein paljon. Se oli juuri hyvää luettavaa pieni pätkä kerrallaan. Vaikka kieli oli asiallista, ei se ollut liian vaikeaselkoista.

Innostuin jopa nyt historiasta ja kävinkin lainaamassa jo seuraavan tietokirjan keittiölukemiseksi. Tällä kertaa aion perehtyä Suomen nälkävuosiin, jolloin kansastamme kuoli kymmenesosa. Tietääkö joku muuten jotain romaania, joka käsittelisi noita aikoja?

Tätä kirjaa kuitenkin suosittelen kaikille, jotka haluavat kerrata Suomen historian nopeasti ja kätevästi.

1 kommentti:

  1. Olen aina pitänyt varhaishistoriasta, mutta jostain syystä Suomen historia tuntui koulussa aikoinaan kuolettavan tylsältä. Ymmärrän hyvin innostuksesi aiheeseen näin myöhemmin, olin jopa ilahtunut kirjoituksestasi. Minulle iski samanlainen into aikuisiällä, lukemistona kotona Virrankosken Suomen historia 1 & 2. Samoin tein innostuin naapurimaiden historiasta. Nyt odottelen kiinnostuksen kehkeytymistä Keski-Eurooppaan, joka on yhä musta aukko muistissani/tietämyksessäni.

    VastaaPoista