sunnuntai 28. marraskuuta 2010

E.M.Hull: Sheikki (Sheikk)

Ensimmäisiä lukemiani romanttisia kirjoja. Nuorempana ostin paljon kirjoja kesätyörahoillani antikvariaateista ilman, että olisin edes tiennyt sisältöä. Oston perusteena oli vanha ulkoasu. Useat näistä kirjoista olen myös lukenut ja kokenut hienoja elämyksiä. Niin myös tämän kirjan parissa.

E.M.Hullin kirja Sheikki herätti ilmestyessään 1930-luvulla hienoista pahennusta sen sisältämän eroottisen latauksen vuoksi. Erotiikka kirjassa ei synny suorista kuvauksista vaan tunnelmasta ja hienovaraisesta vihjailusta. Kirja kertoo nuoresta englantilaisneidosta, jonka arabisheikki kaappaa erämaahan omakseen. Kulttuurien törmääminen, naisen ja miehen asemat sekä ajankuvaus ovat kirjan kantavia voimia.

Kirjan pohjalta on tehty myös suosittu mykkäelokuva, joka nosti Rudolph Valentinon suosituksi näyttelijäksi. Tämä elokuva piti tietenkin myös hankkia, enkä ole katunut tätä päätöstäni. Elokuva tuo hienosti esiin elokuvan tunnelman, vaikka tarinaa onkin muutettu sitä varten.

Olen myös hankkinut toisen Hullin kirjan, tosin englanninkielisenä versiona. Se odottaa vielä lukemattomat kirjat pinossani.

3 kommenttia:

  1. Tiedätkö onko muita Hullin kirjoja suomennettu?

    VastaaPoista
  2. Hullilta on suomennettu toinenkin kirja Entisyyden varjo, jota en ole lukenut, mutta on lukulistalla. Painos on vuodelta 1925, joten ei ihan tuoreinta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta,ei muuta kuin metsästämään kirjaa...täältä kautta olen monet kirjat lukulistalleni löytänyt,,toivottavasti suomentavat McNaughtin kirjoja joskus lisää,en osaa oikein englanniksi lukea,pitää varmaan kokeilla..

    VastaaPoista