maanantai 25. elokuuta 2014

Jay Asher: Kolmetoista syytä

Olen tätä kirjaa hipelöinyt virtuaalisesti jonkin aikaa ja luin jo härsynkin, mutta en sitten ostanut, sillä aihe ei kuitenkaan niin paljon iskenyt. Kirjastosta bongasin tämän suomenkielisen version.

Hannah on tappanut itseensä ja jättänyt jälkeen 13 kasettia tai oikeammin 13 nauhoitettua kasetin puolta, joilla hän kertoo niitä asioita, jotka aiheuttivat hänen tekonsa. Clay saa nauhat postissa ja siitä tarina kertoo. Clay on ollut Hannahiin ihastunut ja ei voi uskoa olevansa yksi syistä, miksi Hannah on päätynyt ratkaisuunsa. Nauhoilta selviää, kuinka loppujen lopuksi pienistä asioista on syntynyt lumipalloefekti, joka on aiheuttanut niin paljon tuskaa, että nuori on päätynyt lopulliseen ratkaisuun.

Kirja on kirjoitettu ihan ok. Sellaiseksi, että iskee nuoriin. Tästä tuli osin mieleen Tähtiin kirjoitettu virhe, mutta vain tyylin osalta. Kirja on myös järkyttävä, jos ajattelee näillä aikuisen aivoilla tapahtumia. Tapahtumia, jotka ovat mitättömiä, jotka pystyy jättämään taakseen, mutta jotka aiheuttavat epävarmassa henkilössä tuskaa ja lisää tuskaa. Itse olen ehkä ollut sellainen osittain teflonpintainen, että kiusaamiset ovat kimmonneet pois, sillä vaikka olen osani saanut, en niistä ole kovinkaan paljon välittänyt. Eihän se kivaltakaan ole tuntunut, mutta oma itsevarmuus on kuitenkin ollut vahvempi. Osaan kuitenkin asettua kiusatun asemaan ja ymmärrän sen tuskan, jota huolimattomat sanat ja teot aiheuttavat. 

Olen myös kokenut muutamien tuttujen itsemurhan ja pidän sitä raukkamaisena ja itsekkäänä ratkaisuna. Me jäljelle jääneet joudumme elämään lopun elämää kysymysten kanssa, joihin ei enää voi saada vastauksia. Se ei vain ole "reilua". 

Kirjan lopussa annetaan auttavan puhelimen numerot, mutta suurempi keskustelu itsemurhasta jää ihan jonnekin toiselle taholle. 

Lukemisen arvoinen, ajatuksia herättävä, mutta ei mitenkään maata mullistava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti