Äänikirja, joka sai Christie-innostukseni jälleen kasvamaan. Kuinka ihanaa onkaan kuunnella Christietä ihan alkuperäisenä ja ihanan lukijan lukemana. Lukija oli Robin Bailey, joka on erityisesti kunnostautunut äänikirjojen lukijana Wikipedian mukaan. Ei nyt ihan Lars Svedberg, mutta hyvin lähellä.
Clocks eli Kellot taisi olla minulle ennestään tuntematon Christien teos, vaikka oletin lukeneeni kaikki. Voi olla tosin, että olen tämän aikoinaan lukenut, mutta mielikuvia ei ollut jäänyt, sillä eihän tämä nyt kovinkaan kummoinen loppujen lopuksi ollut, mutta hyvin kiinnostava. Itse arvasin murhaajan täysin väärin, mutta muutaman johtolangan kuitenkin osasin yhdistää oikeaan.
Nuori sihteerikkö saapuu asiakkaan luo vain löytääkseen lattialta kuolleen miehen. Talon asukas on sokea nainen, joka sanoo, että ei ollut kutsunut ketään sihteeriä paikalle. Kuka on kuollut mies, kuka hänet murhasi ja mitä ovat kellot, joita oli laitettu ympäri huonetta ja jotka kaikki näyttivät samaa aikaa 4:13. Murhaa lähtee tutkimaan komissario Hardcastle mukanaan herra Lamb, joka taitaakin olla vain lampaan vaatteissa. Lamb kääntyy jutun mutkittuessa myös herra Poirotin puoleen. Poirot on kehuskellut ratkaisevansa juttuja ilman, että nouseen tuolistaan, käykö tässäkin niin.
Vähän samankaltainen suljetun huoneen mysteeri tämäkin on kuin ovat monet Christien teokset. Ei ehkä niin kiinnostava kuin muutamat muut, mutta tavallaan hyvin viehättävä. Miellyin kovasti Colin Lambiin, joka tuntui oikein mukavalta nuorelta mieheltä. Poirotin rooli oli lähinnä sivujuonne, mutta jutun kannalta hyvin tärkeä sellainen. Muutkin hahmot ovat Christiemäiseen tapaan erinomaisia, eläviä ja osin riemastuttavia.
Kuten jo kehuin lukijaa, oli kirjaa ilo kuunnella. Lukija eläytyi lukemaansa ja sai hahmot elämään osaltaan. Toki täytyy myöntää, että ajoittain Christien kieli on niin eläväistä, että osa meni ohi ja samalla aloinkin miettimään, mitä suomennoksessa oikein katoaa, sillä kulttuurierot kadottavat osansa esim. murteista ja brittiläisestä luokkayhteiskunnasta, joka on usein kuitenkin Christien kirjoissa merkittävässä roolissa. Onneksi ihana Porin kaupunginkirjasto tarjoaa useamman Christien englanninkielisen äänikirjan, jotta voi ottaa asiasta selvää.
Myönnä jo hipelöineeni ruotsinkielisiä äänikirjoja, mutta tyydyin vielä pariin englanninkieliseen suomenkielisen hyllyn tarjotessa vain sitä samaa edelleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti