lauantai 2. kesäkuuta 2012

Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Olen nyt lukenut kaikki Sinisalon romaanit lukuunottamatta novellikokoelmaa, joka itse asiassa on jo melkein luettu. Tämä on Sinisalon uusin teos, ei ihan uusi kuitenkaan tämäkään. En sanoisi, että tämä on Sinisalo suosikkini, mutta ei mikään hullumpi teos.

Sinisalolle tyypillisesti tässäkin kirjassa vaihtelee fakta ja fiktio. Enemmän kuin aiemmissa tästä löytyy faktaa jopa lähes liiallisestikin. Fiktio jää selkeästi kakkoseksi. Sinänsä asia ei haittaa, sillä itseäni on jo aiemminkin kiinnostanut nimenomaan Singerin ajatukset ja eläintenoikeudet. Fiktio on jälleen hienosti yhdistetty suomalaiseen kansanperinteeseen niin hienolla tavalla, että kaikki tuntuu enemmän kuin uskottavalta. Joskus on pakko oikein miettiä, mikä on faktaa ja mikä fiktiota.

Kirja kertoo mehiläiskasvatta Orvosta, jonka poika Eero on kuollut. Orvo huomaa samoihin aikoihin mehiläispesissään pesäautiota eli mehiläisten mystisen katoamisen, joka on alkanut Yhdysvalloista. Tässä kohtaa fakta ja fiktio sekoittuvat ihan nykypäivän mittakaavassa, sillä pesäkadosta on uutisoitu näinä päivinä useinkin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuitenkin lähitulevaisuuteen, jossa mehiläisten mystiset joukkokatoamiset ovat lisääntyneet ja levinneet. Kirjassa vuorottelee Orvon tarina ja Eeron bloggaukset ja niiden kommentit.

Pidin etenkin bloggauksista. Ne olivat hyvin uskottavia ja kiinnostavia. Ne pohjautuvatkin todellisiin kirjoituksiin tai ainakin mallia on otettu netin keskusteluista. Orvon tarinaosa jäi jotenkin hieman sekavaksi, vaikkakin hyvin kiinnostava se olikin.

Hieman otin paineita juuri tästä nimenomaisesta bloggauksesta, sillä tämä on 300. kirjoitukseni, wohoo... Luin tätä kirjaa pätkän kerrallaan eikä se missään vaiheessa täysin lumonnut minua tai tempaissut mukaansa, vaikka lukukokemuksena olikin hyvin kiinnostava. Aihe oli kuitenkin jotenkin hyvin raskas ja sisälsi paljon ajateltavaa.

Suosittelen kuitenkin kaikille Sinisalon ystäville ja eläintenoikeuksista kiinnostuneille, sillä siihen tästä löytyy paljon hyviä ajatuksenherättäjiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti