perjantai 15. kesäkuuta 2012

Tom Sjöblom: Tuulten saarella

Olen ollut pitkän aikaa kiinnostunut Irlannista ja sen kulttuurista. Itse 80-luvun nuorena sain lukea Pohjois-Irlannin levottomuuksista ja tuolloin myös luin aiheeseen liittyviä kirjoja. Vanhin tyttäreni vietti tänä keväänä kuukauden Pohjois-Irlannissa, joten mielenkiinto heräs uudelleen.

Kirja koostuu Sjöblomin tarinoista. Hän on Suomen johtavia keskiaikaisen Irlannin ja kelttien tuntijoita ja asiantuntevuus näkyy myös kirjasta, mutta se ei näy tekstin raskautena vaan tiedon oivallisena esiintuontina. Kirja kertoo Irlannin mystisestä historiasta aina esihistoriasta nykypäivään. Kirja keskittyy tarinoihin, uskomuksiin ja uskontoon. Uskontohan on erottamaton osa irlantilaista kulttuuria ja elämää. Samalla Sjöblom kuvailee Irlannin luontoa ja arkkitehtuuria, historiaa.

Kirja on erittäin kiinnostavasti kirjoitettu. Vaikka se sisältää yksityiskohtaistakin tietoa, se ei ole missään vaiheessa tylsä tai pitkäpiimäinen, vaan jälleen kerran meinasin myöhästyä töistä jäädessäni koukkuun legendoihin. Kirja sai haluamaan lisää tietoa Irlannista ja sen kulttuurista, myös hienoinen matkakuume nousi. Tosin olen henkeen ja vereen kotimaan matkailun kannattaja, mutta eihän sitä tiedä, milloin mieli muuttuu.

Suosittelen kirjaa erittäin lämpimästi kaikille Irlannista kiinnostuneille, myös niille, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista legendoista ja tarinoista.

Loppuun erittäin ihana kelttiläinen siunaus, joka myös päättää tämän kirjan ja kiteyttää sen fiiliksen:

Kulkekoon polkusi aina ylöspäin
Puhaltakoon tuuli selkäsi takana
Lämmittäköön aurinko kasvojasi
ja kastelkoon sade peltojasi.
Ja kunnes kohtaamme uudelleen,
pitäköön Jumala sinua kämmenellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti