tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kari Hotakainen: Ihmisen osa (äänikirja)

Lukeminen on taas tökkinyt suunnattomasti. Onneksi äänikirjat tulee "luettua" kuin vahingossa työmatkalla. Huomasinpa muuten, että huonoja kirjoja ei pysty kuuntelemaan lainkaan. Tämä ei ollut huono kirja. Lukijana on ihana Ritva Valkama. Hän on oikein hyvä.

Kirja kertoo vaikeasta asiasta eri näkökulmista. Entinen nappikauppias Salme Malmikunnas tapaa kirjalijan, joka haluaa ostaa hänen elämäntarinansa. Salme kertookin elämästään ja lapsistaan kirjailijalle. Ensimmäinen osa oli Salmen kertomaa ja se oli hauska. Tämän jälkeen hauskuus haipui, kunnes kirja oli lopussa kovin surullinen, vaikka aivan viimeisessä kappaleessa valoa näkyikin jo pimeyden keskeltä.

Kirjassa kerrotaan Salmen ja Paavon tarinaa ja samalla heidän lastensa ja lastenlastensa tarinaa. Mukana on myös konsultti-Kimmo. Kirjassa käsitellään vaikeita asioita, vähän pohditutti, josko oikeasti jokin perhe voi sisältää kaikki yhteiskunnan perusongelmat. On syrjäytymistä, masennusta, lapsen kuolemaa, uraa, työttömyyttä jne. 

Tämä oli ensimmäinen hotakaiseni, ehkä ei jää viimeiseksi, sillä oli tässä hyvin kiinnostavia kielikuvia ja käänteitä, jotka pitivät mielenkiinnon yllä aivan loppuun saakka. En kuitenkaan ihan kauheasti koukuttunut tai samaistunut ihmisiin, mutta olihan tämä ihan ok.

Ihmisen osa on moniulotteinen sanonta. Mikä onkaan ihmisen osa elämässä ja maailmassa ylipäätään. Sitä pohdittiin monesta eri näkökulmasta. Päälimmäiseksi jäi ajatus, että ihmisen osa on kärsiä ja kestää. Vaikka kirja olikin monesti optimistinen, jäi siitä kuitenkin hienoinen pessimistinen vire ylle.

Taitaa olla, että kesällä jää lukeminen vähemmälle, sillä otin osaa neulontahaasteeseen, jossa aloitetaan uusi työ joka päivä kesäkuussa ja kaikki työt tulee olla valmiina heinäkuun loppuun mennessä. Neulontaa jaksaa, vaikka helle helottaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti