tiistai 16. huhtikuuta 2013

Gayle Forman: Jos vielä jään

Sieppasin kirjan hyllystä, kun lähdin työreissulle Tampereelle. Jotain luettavaa junaan. Väärin valittu. Pitipä valita kirja, joka itketti. Lukeminen oli ajoittain hieman ahdistavaa, kun piti yrittää piilottaa kyyneleitä kanssamatkustajilta. Kirja löytyi kotiini Adlibriksen alemyynnin kautta. Siellä se oli hyllyssä viattomana odottaen lukijaa. Tuskin ilman työreissua olisin kirjaan tarttunut, ainakaan ihan heti. Onneksi tartuin.

Kyseessä on nuorisolle suunnattu kirja. Se on tarina rakkaudesta, musiikista. Samalla se on tragedia, ahdistavakin tarina elämän suuresta muutoksesta. Mia on sellisti, jolla on loistava tulevaisuus edessä. Hän on rakastunut Adamiin, joka soittaa emo-bändissä ja on suosion kynnyksellä. Mialla on rakastava perhe. Eräänä talvisena päivänä Mia lähtee perheensä kanssa ajelulle. Tapahtuu traaginen onnettomuus, jonka jälkeen Mia herää seuraamaan tapahtumia ulkopuolisena. Hänen ruumiinsa on koomassa, mutta mieli vaeltaa pohtien palatako ruumiseensa vai ei. Jo tästä osannee kuvitella kyynelkanavien avautumista. Jotenkin en vain tajunnut takakantta lukiessani. 

Pidin kirjasta todella paljon. Siinä oli herkkyyttä, mutta myös kelpoa pohdintaa elämästä ja valinnoista. Vaikka kohderyhmänä onkin nuoret, antoi kirja näin aikuisellekin ajattelemista, lähinnä ehkä taaksepäin omaa elämäänsä ja tekemiään valintoja. Toki osittain kirja ei ollut täydellinen, mutta kokonaisuus ratkaisee tässä tapauksessa.

Harmittavasti Formanilta ei ole suomennettu kuin tämä yksi teos. Pistin Adlibrikseltä tilaukseen pari muuta teosta. Suosittelen ja samalla suosittelen pari nenäliinaa viereen, jos olet herkkä.

2 kommenttia:

 1. Minä olen yleisesti aika herkkä, ainakin tv:tä katsoessa voi tulla tippa helposti linssiin, mutta harvemmin kuitenkin lukiessa. Se, että lukiessa oikein liikuttuu on aina voimakas kokemus, ja toki olen sen muutaman kerran kokenut; tuo herra King on siinä onnistunut edesauttamaan. =D

  Kuulostaa mielenkiinsoiselta kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse liikutun myös todella helposti, mutta on kyllä totta, että kirjaa lukiessa liikuttuminen on aina erittäin voimakas kokemus, sellainen sydänjuuria raastava tai jotain muuta dramaattista.

   Poista