keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Harri Nykänen: Valhe (äänikirja)

Kyllähän minä Harri Nykäsen tiedän, nimenä. Tämä valikoitui kuitenkin kuunneltavaksi jälleen kerran Lars Svedbergin (lukijan) ansiosta. Kirja oli erinomaisen mukava yllätys.

Kai Manner on kuuluisa juristi, jonka äiti kuolee ja jättää jälkeensä mysteerin. Kain eno teki itsemurhan 1950-luvulla samoihin aikoihin kuin hänen isänsä katosi. Vai mitä onkaan tapahtunut? Kai löytää vinkkejä mysteereistä ja pian hän on sekaantunut toisen maailmansodan vakoilujupakoiden selvittelyyn. Taustalla kummittelee pieni poika, joka murhattiin Kain lapsuudenkodin vintillä. Kuka murhasi Aleksin? Liittyvätkö kaikki toisiinsa. Kaita auttaa tutkimuksissa poliisi Ritvanen. Kai törmää omaan menneisyyteensä ja saa tietää asioita, joita ei kenties olisi halunnutkaan tietää.

Jännitystä rakennettiin kirjassa hyvin pitkälle. Kai joutui useammankin väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi yrittäessään selvittää enonsa ja isänsä kohtaloa. Suvun, perheen synkät salaisuudet tuntuvat pitkään pysyvän salaisuuksina. Tähän asti kirja oli oikein hyvä. Siinä vaiheessa, kun salaisuudet alkoivat selvitä, petyin hieman ratkaisuun tuoda asioita esille. Jotenkin kaikki kävi liian helposti ja liian nopeasti. Olisin halunnut vielä pidentää jännitystä.

Kokonaisuutena kuitenkin olin hyvin positiivisesti yllättynyt kirjasta. Toki esim. Nykäsen Raid on minulle tuttu nimenä, vaikka en ole katsonut elokuvia saati lukenut. Jännitys oli hienosti rakennettu Suomen historian tapahtumiin. Kirjassa mainittu Petsamon vakoilujuttu herätti mielenkiintoni. Tämän hyvin salaperäisen jutun asiakirjat on julistettu salaisiksi tähän vuoteen saakka. Hyvin kiinnostavaa sanoisin. Osa oikeassa vakoilujutussa osallisena olleista henkilöistä oli tässä kirjassa mainittu nimellä.  Onkin nyt mielenkiintoista, tuleeko asia julkisuuteen salaisten asiakirjojen tullessa esiin.

Saatan tutustua Nykäseen toistamiseenkin. Seuraavaksi nauhuriin lähtee kuitenkin jotain aivan muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti