maanantai 27. toukokuuta 2013

Kaari Utrio: Ruma kreivitär (äänikirja)

Tämä taisi olla kirjaston viimeinen Utrion äänikirja tällä erää. Harmi, sillä nämä ovat mitä parhainta työmatka-ajanviihdettä.

Ruma kreivitär sijoittuu jälleen 1830-luvun Suomeen, jossa sääty-yhteiskunta on yhä edelleen vallalla ja myös naisten ja miesten roolit ovat hyvin rajattuja. Utriomaiseen tapaan historiallisia yksityiskohtia on paljon, mutta hienosti piilotettuna tarinan joukkoon. Miljöökuvaukset ovat jälleen hurmaavia ja sitä voi miltei kuvitella itsensä kulkevan kasvavan Helsingin liejuisilla kaduilla.

Ruma kreivitär on Julia Gyllenfalk, jonka isä kuolee oman käden kautta jättäen kaksi tytärtään pennittömiksi. Julia ja hänen siskonsa Dorotea joutuvat pärjäämään sukulaisten hoteissa. Kirjassa seurataan eniten Julian ja tehtailija Wendelin suhdetta. Julia on ylhäinen ja häntä kutsutaan rumaksi kreivittäreksi, vaikka hän ei ainakaan kuvauksen mukaan olekaan mikään kauhean ruma. Dorotea ja kahden muun neidon tarinat kulkevat limittäin Julian rakkauden kanssa. Augusta on ylhäinen ja jo lähes vanhapiika, hän on kaunis, mutta miehet välttelevät häntä. Christina on vaunutehtailijan perijä eli huomattavan varakas, mutta ei ylhäinen. Hän on päättänyt kuitenkin naida paronin hinnalla millä hyvänsä. Taustalla häilyy useampikin herrasmies. Naisen tehtävä on päästä naimisiin ennen kuinon liian myöhäistä.

Tämä oli erinomaisen hurmaava, ajoittain jopa jännittävä, usein teki mieli jäädä autoon kuuntelemaan vielä hetki, mikä on aina hyvä merkki äänikirjan kohdalla ja kirjan kohdalla ylipäätään. Ainoa huono seikka tässä äänikirjassa oli sen laatu. Oletettavasti kirja on tuotettu cd:lle kopioiden kasettiversiosta ja se valitettavasti kuului kirjassa. 

Ihana Utrio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti