sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Nicola Cornick:Haluttu

Nyt hypättiin laadusta jonnekin aivan toisaalle. Olen ollut suht tyytyväinen aiempiin Cornickin kirjoihin, mutta tämä oli tylsä. Ei nyt ihan huono, mutta tylsä. Cornickin Skandaalinkäryä-sarja on pyrkinyt tuomaan esiin romantiikan ohella naisten kohtaloita 1800-luvulta. Naisia, joilla on ollut syystä tai toisesta tahtomattaan huono maine. Naisia, joita nykypäivänä kunnioitettaisiin, mutta tuolloin halveksittiin. Tämä viittaus historiaan on ollut kirjoissa taustajuonne, jonka päälle romantiikka on rakennettu. Niin tässäkin teoksessa.

Tess Darent on markiisitar, joka on paheksuttu jo kolmen aviomiehen haudannut nainen, jolla on huono maine seurapiireissä ja jota pidetään itsekkäänä, tyhmänä ja huikentelevaisena. Todellisuus on kuitenkin tyystin erilainen. Tess on hyväntekijä, reformisti ja aktiivisesti mukana poliittisessa työssä. Hän on pohjimmiltaan herkkä ja hyväsydäminen. Hän on joutunut aikoinaan hyväksikäytetyksi ja nyt tämä uhkaa hänen elämäänsä. Hänen on pakko löytää aviomies ja sellaisen hän löytää Rothburyn varakreivin Owenista. Owen on jenkki ja täten myös paheksuttu seurapiireissä. Tess luulee saavansa impotentin aviomiehen, joka jättää hänet rauhaan, mutta todellisuus on aivan toista. Tässä lähtökohdat ja tätä kuljetetaan eteenpäin taustalla reformistien pilapiirrokset ja heidän poliittinen takaa-ajonsa. 

Kyllähän tämän luki ja ihan mielelläänkin. Mutta... En ihastunut, en hurmaantunut, olisin kyllä halunnut, mutta en vain kyennyt. Kiva kirja kuitenkin ja sain haluamaan lukea enemmän, jotain parempaa kuitenkin. Toivottavasti lukupinostani tätä parempaa nyt löytyy, ettei hyvä fiilis mene hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti