keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Robert Louis Stevenson: Aarresaari (äänikirja)

Kyllä, Lars Svedberg ylitti jälleen itsensä. Tämän teoksen kuuntelu oli kuin hunajaa korville.

Kyseessähän on poikakirjaklassikko, erinomainen sellainen. Kirjan päähenkilönä ja kertojana suurimman osan kirjasta toimii Jim Hawkins, jonka oletan olevan noin 10 vuotias. Ikä meni joko ohi tai sitä ei kerrottu. Kirja alkaa Englannista, jossa Jimin vanhempien majatalossa vuosia majaillut vanha merirosvo kuolee ja häneltä löydetään aarrekartta. Kartan perässä on lauma merirosvoja. Jim lähtee patruunan ja lääkärin mukana kohti aarresaarta miehistönään sekalainen joukko merirosvoja ja kunnollisia miehiä. Jim paljastaa salaliiton ja pian joukko jakaantuu kahtia merirosvoihin ja niihin muihin. Tässä vaiheessa ollaan jo saarella. Jim joutuu mitä kummallisimpiin seikkailuihin, sillä hän altistaa itsensä vaaroihin sen suuremmin ajattelematta, mutta samalla pelastaakin koko joukon.

Kirja on täynnä poikiin uppoavaa seikkailua ja jännitystä, mutta täytyy myöntää, että kyllä keski-ikäinen nainenkin nautti tästä teoksesta aivan täysin siemauksin, etenkin, kun Lars osasi jälleen eläytyä niin loistavasti jokaiseen henkilöön. Hän sai kaikki elämään. Kiero merirosvo John Silver oli hänen käsissään lipevä ja petollinen yhtä aikaa, samoin kaikki muutkin rosvot tuntuivat jo äänensä perusteella rosvoilta, kun taas ns. kunnon miehet kuulostivatkin kunnollisilta.

Kirja on säilynyt ajanhampaalta loistavasti. Se on niin tuoreenoloinen ja hienosti kirjoitettu. Nythän toki merirosvot ovat jälleen pop, joten kirja on ajankohtainenkin. Viimeisin elokuva on tehty vuonna 2012, se tosin tv-elokuvana, mutta melkoisen kuuluisilla näyttelijöillä. 

Tämä kirja pisti taas miettimään tiettyjä klassikoita, jotka tuntuvat kuten sanoin säilyttämään tuoreutensa vuosisatojenkin läpi. Tämäkin teos on kirjoitettu vuonna 1882. Mikä tekee kirjasta näin hyvin säilyvän. Sen, kun tietäisi, pyrkisi varmaan itsekin kirjoittamaan sellaisen. Ottaisin hyviä vihjeitä vastaan, mitkä teokset ovat mielestäsi hyvin säilyneitä? Mikä on sellainen kirja, että tuntuu kuin se olisi julkaistu eilen, vaikka julkaisusta onkin jo vuosikymmeniä, -satoja? En usko, että kaikki klassikoleiman saaneet kirjat ovat tällaisia.

2 kommenttia:

  1. Oi, Aarresaari! Meillä on kyseinen kirja Mauri Kunnaksen upeasti kuvittamana lasten versiona. Aivan mahtava, poikien yksi suosikeista. Mauri Kunnakselta hieno tulkinta alkuperäisteoksesta. Haluaisinkin lukea sen alkuperäisen version.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan tuota Kunnaksen versiota nähnyt. Täytyy lainata lapsille. Tämä alkuperäinen on ehdottomasti lukemisen arvoinen, sellainen poikakirja, mutta aikuisellekin jännitystä. Täytyy jossain vaiheessa lukea lapsille iltasatuna.

      Poista