lauantai 16. maaliskuuta 2013

Karo Hämäläinen: Erottaja (äänikirja)

Kirjaston äänikirjahyllystä alkaa löytämään jatkuvasti enemmän ja enemmän kirjoja ja entistä parempia myöskin. Muistan Erottajan ilmestyessä jo pohtineeni sen lukemista, mutta asia on unohtunut muiden kirjojen vallatessa lukuaikaa. Äänikirjana tämä ilostutti työmatkojani parin viikon ajan. 

Koen, että tämä oli kirja juuri minulle monella eri tasolla. Pystyin samaistumaan tai ainakin osittain ymmärtämään tai löytämään todellisia henkilöitä, jotka kirjan henkilöistä tulivat mieleen. Olen itse opiskellut kauppakorkeassa ja tuolloin rahoitus oli yksi inhokkiaineistani. Kävin vain pakolliset kurssit enkä niistäkään ymmärtänyt yhtään mitään. Opettaessani törmäsin tutkielmiin rahoituksesta ja moniin opiskelijoihin, joiden ajatusmaailma on hyvin samansuuntainen kirjan päähenkilöiden kanssa. Tämä oli myös yksi iso syy, miksi halusin ihan jonnekin muualle töihin. Oma etiikkani on hyvin erilaista.

Erottaja kertoo vuodesta 2008, kun Lehman-pankki kaatui, Islanti luhistui ja finanssikriisi kärjistyi. Tapahtumin keskiössä on sijoitusrahasto Erottaja Altius, joka kuuluu Vilenius & Röhrstrand -konserniin. Kun rahoitusmarkkinat luhistuvat, luhistuu myös monta muuta asiaa. Moni salaisuus paljastuu, monen ihmisen todellinen sisin paljastuu. Controller katoaa, hänet kaapataan, hänen poikaystävänsä on saanut mysteerisen viestin, jossa kysellään yrityksestä nimeltä Filexion. Erottaja Altiuksen luoja Rotta Oraspään hermot pettävät, hän turvautuu epätoivoisiin tekoihin. Erottajan toinen perustaja Anders Sundström on vapaalla ja lupaa hakea Sveitsistä asiakkaan tallelokeron sisällön, hän joutuu ongelmiin. Krista Saukkonen kolmas perustajajäsen on oikea bitch, jonka ilkeys paljastuu kirjan edetessä pikku hiljaa yhä enemmän. Jokainen perustajista on ahne tavallaan. Firma on täynnä oman edun tavoittelijoita, vain controller Auli tuntuu enemmän moraalia omaavalta ihmiseltä, hän joutuukin ongelmiin.

Minä siis niin pidin kirjasta. Jännitystä löytyi, se ei ollut mitään sellaista jännistystä, jota yleensä löytyy jännäreistä, vaan erilaista rahamaailmaan liittyvää. Mitä Rata tietää, mitä tulee julkisuuteen... Jotenkin niin hienoa. Shorttaukset, kurssikehitykset ja tilinpäätökset ovat minun juttuni ainakin osin. Mielestäni trilleri oli oivasti rakennettu tilanteeseen, joka oli rajuudessaan poikkeuksellinen ja joka paljasti monen yrityksen leveäperäisyyden.

Kirjan luki Kari Ketonen, joka on tutumpi Ketonen ja Myllyrinne -sarjasta, mutta hänen lukemisensa toimi oikein mainiosti.

Tämän kirjan innoittamana lainasin kirjastosta myös toisen Hämäläisen kirjan. Ehkä joutaa lukulistalle kohta puoliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti