tiistai 9. heinäkuuta 2013

Agatha Christie: Seitti (äänikirja)

Seitti oli minulle täysin tuntematon Christien kirja. Se on alunperin kirjoitettu näytelmäksi, joka on sovitettu myöhemmin kirjaksi. Näytelmänomaisuus on hallitseva piirre kirjassa. Koko kirja tapahtuu melko tarkasti yhdessä huoneessa. Pystyin pääni sisällä kuvittelemaan estradin ja lavastuksen sekä henkilöjen liikkeet lavalla. Näytelmänomaisuutta korosti Svedbergin taiturimainen lukeminen. Etenkin neiti Peak (tai Beak) oli hahmona niin loistava, että pystyin kuvittelemaan hänet vaatetusta ja kampausta myöten ja hänen koko elekielensä, johon toki annettiin vihjeitä tekstin aikanakin.

Kirjassa tapahtuu paljon, että ajoitus sijoittuu muutamaan tuntiin. Diplomaatin rouva Clarissa Hailsham-Brown joutuu tiukan paikan eteen. Hänen olohuoneessaan on miehen ruumis. Hänen pieni tytärpuolensa sanoo tappaneensa miehen, joka oli naimisissa hänen oikean äitinsä kanssa. Ruumiista pitää päästä eroon. Kaikki tuntuu kuitenkin menevän pieleen ja valheita seuraa toinen valhe ja pian Clarissa on valheiden ja petosten seitissä niin syvällä, että mikään ei tunnu auttavan.

Henkilöitä ei ole kovinkaan monta, mutta jokainen heistä on niin herkullisesti kirjoitettu. Kirja on täynnä pilkettä ja mustaa huumoria. Se saa samalla nauramaan ja yllättymään positiivisesti juonen käänteistä. Erinomaista viihdettä, aivan erinomaista.

Nyt tullee tauko äänikirjojen osalta, sillä ensi viikolla alkaa viimein loma. Työmatkoja ei siis ole tiedossa, onneksi. Toivottavasti joudan neulomiselta lukea sentään muutaman lomalle varatuista kirjoista. Neuloosi vaivaa kyllä suunnattomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti