keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Olen Steinhauer: Turisti

Kirja on majaillut yöpöydälläni jonkin tovin, mutta missään vaiheessa en aikonut luovuttaa. Ote pysyi kuitenkin jatkuvasti. Kirja aloittaa trilogian (yllätys). Nyt ei ole kuitenkaan kyseessä mikään teini-paranormaali-dystopia-rakkaus -trilogia, vaan ehtaa vakoilua, kylmää sotaa, öljysotaa, salaliittoja ja muuta mukavaa. Erinomaista vaihtelua ensin mainitulle trilogia-tyylille.

Päähenkilö on Milo Weaver, turisti tai alussa entinen turisti. Turisti on henkilö, joka on CIA:n palveluksessa, mutta niin sanotusti supersalaisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Hän toimii itsenäisesti ja saa satunnaisesti tehtäviä päälliköiltään. Turistien henkilöllisyys on salattu ja heillä on useita valehenkilöllisyyksiä. Tällainen Milo on ollut ennen kuin tapasi Tinan ja perusti perheen. Nyt hän saa kuitenkin tehtävän esimieheltään ja vaikeuksien kautta joutuu jälleen turistin rooliin.

Kirja sijoittuu vuoteen 2007, taustalla häilyy kaksoistornien tuhon aiheuttamat muutokset maailmalla, öljy, Kiina ja myös ehkä jo unohdettu kylmä sota (tosin pistää miettimään onko unohdettu). Milo matkustaa Eurooppaan ja ympäri Yhdysvaltoja. Kuka veteleekään naruista, keneen voi luottaa ja mikä rooli on Milon menneisyydellä. 

Milo itsessään on noin 35 vuotias mies, joka sulkeutuu vaimoltaan, mutta rakastaa tätä suuresti. Hän rakastaa tytärtään, joka ei kuitenkaan olen hänen biologinen lapsensa. Hän tuntee kuitenkin velvollisuuden CIA:ta tai oikeastaan esimiestään kohtaan. Hän on vainoharhainen, kuten parhaat turistit ovat. Taustalla häilyy legenda turistien Mustasta kirjasta. Paljon kaikkea. Milo on herttainen hahmo huolimatta tapahtumista. Sympatiat ovat aivan täysin hänen puolellaan. 

Jossain vaiheessa lukiessani pohdin haluanko lukea jatkoa ja päätin melkein, että en. Viikolla kirjastossa käydessäni löysin seuraavan osan (viimeinen ilmestyy tänä vuonna) ja nyt olen tyytyväinen, että lainasin sen. Kirjan loppuosa (n. 120 sivua) sai minut koukuttumaan. Lomalle lähtenee mukaan kakkososa.

Trilogian oikeudet on ostanut myös George Clooneyn tuotantoyhtiö, joten voi odottaa, että elokuvia olisi tiedossa. Kirja on hyvin elokuvamainen. Luvut ovat lyhyitä, kuin leikkauksia. Itse pidän lyhyistä luvuista, joten siltäkin osin kirja toimi.

Kirjailija ei ole nimestään huolimatta Pohjoismaista, vaan amerikkalainen, joka asuu tällä hetkellä Unkarissa. Eurooppalainen vaikutus näkyy, positiivisesti. Suosittelen yllättävää kyllä lämpimästi. Taisi olla ensimmäinen tässä lajissaan, jonka luin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti