Keskiaika on aina kiehtonut minut. Ensi koulussa keskiajan historia, myöhemmin esim. Kaari Utrion kirjat, joista osa sijoittuu nimenomaan keskiaikaiseen Suomeen. Päätinkin nyt aamulukemisena keskittyä parin kirjan verran keskiaikaan, mutta ei kuitenkaan ihan normaalista historianäkökulmasta.
Odotukset olivat siis suuret tätä kirjaa kohtaan. Kirjaan ovat kirjoittaneet nuoret tutkijat kukin omasta tutkimusalueestaan. Tarkastelun kohteina ovat keskiajan kartat, yhteisölliset odotukset vs. yksilön toiminta, huumori, ajanvietekulttuuri, nainen trubaduurien silmin, nainen vallassa, pyhimysten kuvat sekä viimeisenä keskiaikainen kirkkorakennus nykyajan muinaismuistoksi. Kiinnostavia aiheita lähes kaikki ja suurin osa oli kiinnostavaa yhä lukiessakin. Muutamia tekstejä vaivasi tyypillinen tutkijan ote, mikä tarkoittaa, että teksti ei ollut riittävän kansantajuista ja myyvää. Ei tuo lukemista juuri haitannut, mutta vertailukohteena oli edellinen tietokirjani nälkävuosista, jossa tekstit olivat hyvin erilaisia.
Pidin kuitenkin kirjasta, vaikka se oli hieman hajanainen johtuen eri näkökulmista, mikä on tietenkin aina hyvä juttu, mutta jotenkin tässä teoksissa eivät ne kuulut punaiset langat pysyneet sillä tavoin käsissä, että kirjasta olisi muodostunut selkeä kokonaisuus, vaan kunkin kirjoittajan tekstit ikäänkuin kuuluivat yhteen, mutta olivat kuitenkin melko kaukana toisistaan. Yksittäisinä teksteinä kukin oli oikein mukava.
Lukupinossani on myös toinen keskiaikaan liittyvä teos, mutta ehkä siirrynkin puuvillan likaiseen maailmaan tai kenties jotain ihan muuta. Maanantaiaamuna sen tietää, viikonloppu menköön kaunokirjallisuuden kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti