sunnuntai 26. elokuuta 2012

Barbara Demick: Suljettu maa - elämää Pohjois-Koreassa

Olen lukenut vähän sieltä ja vähän tuolta, joten keskeneräisiä kirjoja on kertynyt pinon verran, kaipa niitä tässä pikku hiljaa saa myös loppuun, aloittaen tästä. Itse asiassa tämä oli lähes sellainen ahmittava kirja, vaikka tietokirjaksi kenties luokittelisin.

Kirja on palkitun amerikkalaisen toimittajan kirjoittama teos, jossa pääosissa ovat kuusi Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan paennutta ihmistä. Kirjassa kerrotaan heidän tarinansa. Kirja perustuu suullisiin tarinoihin, jotka Demick on sitten kirjoittanut muistiin. Jonkinlaista dramatisointia on siis varmaankin tapahtunut, vaikka tarinat ovatkin hyvin simppeleitä ja riisuttuja kaikessa karmiudessaan.

Pohjois-Korea kiehtoo juuri siksi, että se on hyvin suljettu, vaikka kirjan perusteella voisikin ajatella, että viime vuosien aikana jonkinlaista länsimaalaistumista voisi tapahtua. On outoa ajatella, kuinka aivopestyjä ihmiset ovat tuolla. Kun samaa ideologiaa syötetään lapsesta lähtien, on varmaankin vaikeaa uskoa minkään muun olevan totta. 

Kuvaukset nälänhädästä olivat yksinkertaisuudessaan karmivia. Nälänhätähän on jälleen ajankohtainen Pohjois-Koreassa. Väkisin tuli mieleen, josko sitä itse selviäisi, jos ei olisi sähköjä, rahaa, lainkaan ruokaa, millä sitä itsensä ruokkisi. Ei siis kirja, jota tekee mieli lukea syöden jotain.

Tuon maailmankolkan historia on jäänyt minulle suhteellisen vieraaksi. Otankin jonkin aikavälin tavoitteeksi tutustua enemmän Korean niemimaan ja Japanin historiaan, jotta kenties pystyisin ymmärtämään paremmin maailmaa. 

Suosittelen teosta ihan sivistämistarkoituksessakin, mutta lisäksi teos oli kiintoisa luettava (tässä ei voi sanoa mukava).

2 kommenttia:

  1. Itseäni tämä kirja kiinnostelee kovasti ja olen tästä aiemminkin kuullut kehuja. Pitänee siis lukea itsekin :)

    VastaaPoista
  2. Tuon seudun kulttuuri taitaa olla vierasta lähes kaikille meistä. Kirja on varmasti merkittävä, kun monikaan heistä ei ole kertomassa tarinaansa.

    VastaaPoista