keskiviikko 22. elokuuta 2012

Jane Austen: Viisasteleva sydän (äänikirja)

Jane Austen on ollut lempikirjailijani tai siis yksi niistä jo teini-iästä, jolloin tämänkin taisin ensimmäisen kerran lukea. Nyt pitkät työmatkat vaativat romantiikkaa ja sitä ne saivat. Vanhin tyttäreni (20 v) kulkee nyt muutaman viikon kyydissäni ja mikä sen mukavampaa kuin äidin ja tyttären yhteinen into kuunnella aina vain lisää ja lisää. Kirja tuli kuunneltua loppuun omalla kotipihalla autossa istuen. 

Tämä Austen, kuten kaikki muutkin, on aivan valloittava teos rakkaudesta, ihmisten tunnoista ja erilaisista persoonista. Austen osaa kuvailla henkilöitään niin elävästi, että tuntuu kuin oikeasti olisi heidän kanssaan samassa huoneessa ja kuuntelisi heidän vilkasta keskusteluaan. Tästä Austenin viimeiseksi jääneestä teoksesta löytää yhteneväisyksiä hänen muihin teoksiinsa ainakin teemojen suhteen. Yhtälailla kuin Ylpeydessä ja ennakkoluulossa, myös tässä tietynlainen velvollisuus ja ylpeys estävät päähenkilöitä toimimaan kuten heidän sydämensä halajaa, ainakin aluksi.

Kirjan pääosassa on Anne Elliot, joka kohtaa nuoruuden rakastettunsa kahdeksan vuoden jälkeen. Rakkaus elää kummassakin, mutta erilaiset väärinkäsitykset uhkaavat sotkea kaiken. Voiko sydän ikinä rakstaa ketään toista? Huoh... niin ihana kirja, siis aivan ihana. Tähän eläytyi aivan täysillä ja jälleen kerran tuntui, että elän niin väärällä vuosisadalla, ei sillä, että haluaisin vaikka naisten aseman olevan 1800-luvun tasoa, mutta jotenkin elämä ilman tätä kaikkea kaupallisuutta ja muuta sontaa, tuntuu niin viattomalta ja vapauttavalta, vaikka toki silloiset tiukat käyttäytymiskoodit eivät kävisi yhteen oman anarkistisen persoonani kanssa. 

Okei, tuli katsottua kirja myös elokuvana, jossa pääosassa on aivan järkyttävän ihana Rupert Penry-Jones, joka muutoin julkaisee huvittavia Twitter-kuvia. Elokuva ei ollut lähelläkään kirjaa, vaan oli hyvin typistetty kuvaus tapahtumista. Siitä välittämättä, olen nyt katsonut elokuvan jo pari kertaa ja ehkä tänäänkin ainakin pikkaisen. Minulla menee joskus vähän överiksi...

Äänikirjasta, lukijana on Erja Manto, joka onnistui tässä aivan loistavasti. Huomenna alkaa äänikirjana toinen Austen vielä, jonka hän lukee. 

Omaksi tavoitteeksini otankin nyt Austenin koko tuotannon hankkimisen englanniksi ja sen lukemisen jossain välissä. Näitä ihanempia kirjoja on vaikea löytää.

2 kommenttia:

  1. Tämä taitaa olla minun lempparini Austenilta! Leffaversion olen katsonut varmaan kymmenen kertaa ja se onkin yksi harvoista leffoista, joka on melkein yhtä hyvä kuin kirja :)

    VastaaPoista
  2. Minulla on kyllä aukko Austeneissa, kun en ole vielä lukenut tätä.. pitää kyllä ottaa mahdollisimman pian käsittelyyn!

    VastaaPoista