lauantai 27. lokakuuta 2012

Åsa Larsson: Uhrilahja

Larssonilla oli selkeästi "writer's block", kun tämä kirja ilmestyi 3 vuotta edellisen jälkeen. Ja kun luulin, että nämä eivät enää voisi olla parempia... Tämä oli niin ihana.

Karhun vatsasta löytyy miehen sormi. Pian löytyy nainen murhattuna kotonaan. Miksi yhden suvun henkilöitä kuolee hämärästi, murhattuna, omituisissa onnettomuuksissa. Tämä juoni kuviona. Samalla tapahtuu muutakin. Måns on taka-alalla Tukholmassa ja Rebecka pohtii suhdettaan. Etualalle nousee Krister, koirapoliisi, jonka kasvot ovat palaneet. Hänhän on ollut myös muissa kirjoissa, mutta tässä hän nousee yhä suurempaan rooliin Rebeckaan rakastuneena ja häntä tukevana ihmisenä.

Tällä kertaa verotus ja talous on pimennossa melkein loppuun asti, mutta tulivathan ne sieltä. Takaumat vievät aina ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Esi-isien teot vaikuttavat vielä tänä päivänä. Valitettavasti myös koiria kuolee, mikä tuntuu olevan Larssonin yksi tehokeino, jossa symbolisoituu ihmisen luonne, ainakin osittain. Hän myös jälkikirjoituksessaan viittaa koiran tappamiseen. Koirat ovat muutoinkin hyvin suuressa roolissa, toki myös muita eläimiä vilisee Pohjolan villissä luonnossa.

Larssonin suomensukuiset juuret näkyvät jälleen selkeämmin meän kielen ja selkeän suomen kielen käytön kera. Tornionjokilaakso ja koko Lapin aluehan on tavallaan yksi, mutta jakautunut vain useamman valtakunnan alalle. Ihmisluonto on samankaltaista ja kauppaa ja ihmissuhteita on rajojen yli.

Nythän iski ahdistus, sillä seuraavaa kirjaa ei olekaan heti saatavilla. Toivottavasti sentään ei iski Larssonille taas kirjoitusahdistus ja seuraava ilmestyisi pian, vaikka tämäkin on ilmestynyt vasta tänä vuonna. 

Olisiko nyt jolla kulla ehdottaa jotain muuta dekkari/jännäri -sarjaa, joka veisi mukanaan? Olen lukenut Chelsea Cainin Gretchen Lowell -sarjaa, mutta muutoin dekkarit ovat olleet yksittäisten kirjojan varassa pois lukien kuitenkin toinen Larsson ja Kepler, jonka uusin onkin jo odottamassa.

Suosittelen ehdottomasti tätä koko sarjaa kaikille dekkareiden ystäville, mutta myös niille, jotka ovat jotenkin kiintyneitä pohjoisen luontoon.

1 kommentti: