maanantai 21. tammikuuta 2013

Judith James: Keijukaiskuningatar

Nyt on pakko hehkuttaa. Eilen vielä pohdin, josko jaksan enää lukea näitä Harlekiini -romaaneja, vaan kaipasin jotain enemmän. Helpoin ratkaisu illalla on kuitenkin aloittaa romanttinen kirja, sillä sen jälkeen on hyvä olo nukkua. Tällä kertaa yllätys oli hyvin suuri, kun törmäsinkin uusimassa Harlekiinissa johonkin oikeasti kiinnostavaan ja kirjaan, jossa lopussa on vinkkejä tietokirjoihin, joista voi lukea enemmän tosielämän hahmoista, joihin myös tämän kirjan hahmot pohjautuvat. Koko kirjakin olin aivan ihana yllätys.

Kirja sijoittuu 1600-luvun Englantiin, kun puritaanit ja rojalistit käyvät sisäistä kamppailua monarkian asemasta. Kaarle I on ajettu maanpakoon ja näyttäisi siltä kuin puritaanit olisivat saavuttamassa voiton. Elizabeth asuu yksin palvelijoiden kanssa metsäisessä mökissä, kun hänen tupaansa tupsahtaa haavoittunut mies, joka on kuin onkin tuttu. Mies ei kuitenkaan muista häntä. He viettävät yön, joka syöpyy molempien mieliin. Mies on William, jonka kanssa Elizabeth vietti lapsuutensa onnellisimpia päiviä. William on rojalisti, joka nousee seuraavien vuosien aikana Kaarle I:n hovirunoilijaksi ja kerää mainetta sarkastisilla runoillaan valtijasta. Elizabeth menettää taas kaiken. Williamista tulee hovin orja etenkin henkisesti. Hän hukuttaa tuskansa naisiin ja viinaan, kunnes tapaa jälleen Elizabethin. Taustalla on lapsuuden hyväksikäyttöä ja siitä kumpuavaa ahdistusta. 

Kirjassa kuvataan ja kerrotaan suhteellisen paljon tästä puritaanien ja rojalistien yhteenotosta. Myös Kaarle I:n hovia kuvataan tarkasti. Kirjassa käsitellään myös muita seikkoja, jotka eivät ole kovin tyypillisiä tämän tyyppisille kirjoille. Yleensä mies on katkeroitunut rakkaudessa, mutta tässä kirjassa miehen haavat ovat syvemmällä, lapsuuden hyväksikäytössä. Jotenkin kauheudessaan nämä haavat ovat helpommin uskottavia ja selittävät henkilön käyttäytymistä hyvinkin paljon paremmin kuin muutoin. 

James on uusi tuttavuus. Goodreadsista löytyy useampia hänen kirjojaan, toivottavasti niitä myös suomennetaan enemmän. Täytynee muuten siirtyä näidenkin osalta alkuperäiskieleen. Tätä suosittelen erittäin lämpimästi, anna sen yllättää.

Osallistun kirjalla myös Aikamatka -haasteeseen osioon Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti