perjantai 18. marraskuuta 2011

Twilight - Aamunkoi 1.osa

Olin ensimmäistä kertaa keskellä yötä elokuvissa. Elokuva alkoi 0.04 ja päättyi siis 02 jälkeen. Sali oli täynnä, joten katsojia oli sellaiset 250 henkeä. Etukäteen olin jo ahdistunut mahdollisesta paperien rapinasta ja mussutuksen äänistä, mutta aivan turhaan.

En ihan kauheasti odottanut tältä ykkösosalta, sillä Aamunkoi kirjan alkuosa on melko hidastempoista ja Jacobin näkökulmasta suurimmaksi osaksi kirjoitettua. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt. Toteutus oli ihan hyvä. Pökkelömäinen näyttelijätyö on ollut arvostettujen kriitikoiden mielestä Twilight-elokuvien ongelma ja tämänpäiväisten arvostelujen mukaan on vieläkin, itseäni se ei häiritse. Tavallaan mielestäni pökkelömäisyys kuuluu Meyerin vampyyreille, ainakin näin itse olen kokenut. Tässä elokuvassa näyttelijätyö on paljon parempaa kuin aiemmissa, antaa valittajien valittaa.

Rakastelukohtaus oli toteutettu ihan kivasti, ajatellen nuorempia katsojia ja synnytyskohtauskin oli suht pehmo verrattuna kirjan kuvaukseen. Twilight-saagaa on kritisoitu moralisoinnista ja vanhoillisten tapojen, kuten seksin jättämisen avioliittoon, abortin vastaisuuden yms. kannattamisesta. Jotenkin en ole samaa mieltä, kirjailijalla on vapaus tuoda omia uskomuksiaan kirjoihin. On kenties parempi, että nuorten kirjoissa kannatetaan näitä asioita enemmin kuin vaikka huumeidenkäyttöä ja irtosuhteita. On aina ihmisiä, jotka ovat asioista eri mieltä ja sillehän ei voi mitään eikä tarvitsekaan voida. Maailma tarvitsee erilaisia mielipiteitä.

Palatakseni elokuvaan, oli hieno kokemus istua täydessä salissa, jossa oli hiirenhiljaista elokuvan hiljaisten osien aikana, suorastaan liikuttavaa. Ainut tahaton komiikka oli elokuvassa, kun siinä yritettiin kuvailla susilauman ajatuskeskustelua, se ei ollut oikein onnistunut. Twilight -sisäpiirivitsejä löytyi ja ne olivat mukavia. Jacobkaan ei ollut tässä elokuvassa niin ärsyttävä kuin aiemmin. Elokuva oli kaunis, kuten aikaisemmatkin ovat olleet, musiikkia oli jälleen käytetty hienosti ja tämänkin elokuvan soundtrack meni ehdottomasti ostolistalle.

Kaiken kaikkiaan siis oikein hyvä ja odotuksiin nähden parempi kokemus. Tätä lukiessa kannattaa nyt muistaa, että olen hillitön Twilight-friikki, joten elokuvaa on katsottu hyvin edwardiaanisin silmälasein. Lisäksi uni painaa silmää melkoisesti. Nyt onkin oikein elokuvaviikonloppu, tänään Pori-dokumentti kera Circlen ja huomenna pitäisi mennä katsomaan Ole luonani aina Kinokellariin. Nukutaan sitten sunnuntaina.

3 kommenttia:

 1. Minäkin sitten olin tuolla yönäytöksessä (tuli muuten mieleen että oltaisiinko oltu samassa näytöksessä, vai muistanko ihan väärin että olet myös satakunnasta? Promenadissa siis olin.)

  Yllätävän hyvän olivat tästä saaneet, ottaen huomioon kuinka vähän tuossa alussa ihan oikeasti tapahtuu. Tai olivathan tekijät lisänneet joitakin tappelukotia sinne. Itse "ihailin" sitä kuinka rumaksi Kristin/Bella oli saatu maskeerattua, varmaan kyllä tietokoneen avulla. Seuraavaa osaa jäi kyllä odottamaan ja teisikin mieli lukaista kirjakin..

  VastaaPoista
 2. Oltiin samassa näytöksessä siis.

  Samaa mieltä tuosta Bellan ulkonäöstä, aivan älyttömän kauheaksi olivat saaneet. Ihan kuin kirjassakin. Hienoa oli myös, kun lopussa Bella muuttui takaisin "normaaliksi" samalla, kun muuttui vampyyriksi.

  VastaaPoista
 3. Kiva, että kirjoitit tästä! :) Itse olen menossa katsomaan Aamunkoin vasta parin viikon päästä, enkä millään malttaisi odottaa...

  Kriitikkojen arvosteluista viis, itse olen ainakin nauttinut kovasti sekä kirjoista että leffoista, vaikka aikuinen olenkin, enkä siksi ehkä varsinaista kohderyhmää. Olen kuitenkin ollut aina sitä mieltä, että jokaisen tulisi lukea juuri sellaisia kirjoja, jotka itselle tuovat eniten iloa ja nautintoa. (En arvosta esim. vanhoja klassikoita tai palkittuja kirjoja yhtään ylemmäksi kuin muitakaan, enkä ajattele, että minun "pitäisi" lukea tietynlaisia kirjoja esim. ikäni puolesta.)

  Olen myös samaa mieltä, että kaikkien Twilight-elokuvien musiikki on ollut tosi onnistunutta ja kaunista. :)

  VastaaPoista