lauantai 12. marraskuuta 2011

Johanna Sinisalo: Sankarit

Olen ollut tietoinen Johanna Sinisalosta, mutta en ole hänen kirjoihinsa tarttunut aiemmin. Tämän löysin kirpparilta parilla eurolla ja kivan kannen vuoksi se päätyi ostoskoriini. Yllätys oli melkoinen, kun kirja imaisi minut mukaansa.

Kirja on maagista realismia, jota en myöskään ole tietoisesti lukenut aiemmin. Kirjan tarina pohjautuu Kalevalaan ja muinaisiin ugrilaisiin kansanuskomuksiin, mutta kertoo nykyajasta ja aikamme sankareista. Sankareista, joita me ihmiset rakastamme ja joiden vastoinkäymisistä luemme mielellämme lehdistä.

Keskushahmoja on useampia, mutta keskeisimpänä on Rex, muusikko, kansan tunnetilojen tulkki. Mies, jonka teksteissä elää suomalainen melankolia ja jonka naiset haluaisivat itselleen, mutta jota myös miehet arvostavat. Olen lukenut Kalevalani huonosti, mutta samaistin Rexin Väinämöiseen tuohon runojen laulajaan, joka on kunnioitettava henkilö, vaikka onkin itsekäs ja virheitä täynnä. Rex oli myös minulle sankari, jonka kuvia olisin kuvitellut olevan myös omalla seinälläni.

Mahti, urheilijasankari, toi mieleeni Matti Nykäsen laulu-urineen ja kommelluksineen. Salaperäinen Sariola oli tavallaan tapahtumien keskus, jossa kaikkien henkilöiden elämät jossain vaiheessa ristesivät. Todella mielenkiintoinen juoni, aivan ihana tavallaan.

Kirja sisälsi runoja, "uutisia", dekkaria, kirjeitä, yleisönosastonkirjoituksia ja muitakin, kaikki veivät tarinaa eteenpäin ja toivat oman näkökulmansa. Voisi kuvitella kaikesta muodostuvan epämääräinen tilkkutäkki, mutta kokonaisuus oli eheä ja jouhevasti etenevä.

Johanna Sinisalo päätyy varmasti lukulistalleni tästä eteenpäin useammin, ehkäpä jo ensi viikon kirjastovierailulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti