maanantai 14. marraskuuta 2011

Kate Thompson: Yön eläjä

Kyseessä on nuortenromaani, joka kertoo 14-vuotiaasta Bobbysta, joka on omien määritelmieni mukaan nuorisokriminaali. Hän muuttaa äitinsä ja pikkuveljensä Dennisin kanssa maalle, pois Dublinin hälystä. Bobby taistelee maalla viihtymistä vastaan ja Dennis tapaa öisin vanhan pienen naisen. Mitä on tapahtunut talon edelliselle asukkaalle? Kuka on vanha pieni nainen?

Tarina yhdistää irlantilaista kansanuskomusta ja nykypäivän nuorten taistelua. Bobby ei halua olla paha, mutta ympäristön ja kavereiden paineet ovat suuret. Mihin oikeastaan pitäisi uskoa?

Vaikka kirja on luokiteltu nuortenromaaniksi ja kertoja on 14-vuotias poika, on siinä vanhemmillekin sanomaa. Maailma ei ole enää sama kuin 20-30 vuotta sitten. Nuoret elävät paljon monimutkaisemmassa ja alati muuttuvassa maailmassa, jossa oman itsensä löytyminen voi joskus olla vaikeaa ja melkein mahdotontakin. Itse ainakin koin kirjan siltä osin oikein opettavaikseksi.

Kirja vei mukanaan, mutta sitten se loppui kuin seinään. Sainko vastauksia, en tiedä. Toisaalta halusinko niitä... Ajatuksia siis jäi. Saattaisin lukea muutakin tältä kirjailijalta.

2 kommenttia:

  1. Kirjassa oli kuvattu hienosti se, miten Bobbyn äiti oli saanut lapsen liian nuorena, eikä ollut koskaan oppinut vastuullista rahankäyttöä. Hän oli myös muutenkin soveltumaton vanhemmaksi. Minusta oli liikuttavaa seurata, miten neljätoistavuotias pyrki ottamaan haltuunsa omaa elämäänsä, vaikka hänen keinonsa olivatkin vääriä. Tämä puoli oli minusta realistisesti kuvattu.

    En sitten oikein osannut sovittaa toiseensa noita realistisia nuortenromaanin osia pikkuveljen näkemään kansantarujen olentoon. Siitä huolimatta pidin kirjasta kovasti.

    VastaaPoista
  2. Aivan näin. Mielestäni oli todella vaikea miettiä, mikä kirja oikein on kyseessä fantasiaa tai reaalimaailmaa. Se ei lukukokemusta loppujen lopuksi kuitenkaan haitannut.

    Äitihahmo oli tosiaan kypsymätön ja täysin kykenemätön äidiksi. Hän oli oikeastaan aika ahdistava. Valitettavaa varmaan, että tuollaisia äitejä löytyy yhä enemmän. Tänään tulee dokumentti 30-vuotiaista isoäideistä.

    VastaaPoista