lauantai 31. joulukuuta 2011

Meritta Koivisto: Poissa

Sainpas lopetettua vuoden muuhun kuin hömppään. Tämä kirja tarttui mukaan kirjaston uutuushyllystä, ehkä kannen perusteella, ehkä takakannen kiinnostavan tekstin. On välillä ihan mysteeri, mitkä kirjat houkuttavat lukemaan. Kannella ja takakannen tiedoilla on yllättävänkin suuri vaikutus välillä ja ajoittain taas ottaa mielummin mukaan kirjoja, joita verhoaa jonkinlainen salaperäisyyden verho.

Koivisto on minulle täysin uusi tuttavuus, toisaalta tämä on hänen toinen kirjansa, joten pitkää tuttavuussuhdetta ei ole vielä edes voinut luoda. Kirja oli todella kiinnostava ja luin sen lähes yhdeltä istumalta, mitä nyt parit paukut kävin paukuttelemassa lasten kanssa välillä.

Kirja kertoo ihmisistä, nuorista, joilla on lapsena ollut kova kohtalo, mikä on yhdistänyt heidän elämänsä. Kirjassa edetään usealla eri aikatasolla lapsuudesta aikuisuuteen, pääpaino on kuitenkin noin 25-vuotiaissa, jolloin elämässä tapahtuu jotain merkittävää, rikos. Kuka on ollut osallisena ja kuka on pettänyt kenet vai onko kukaan pettänyt. Siinä kysymyksiä, joihin etsitään vastauksia.

Kirja on todella kiinnostava. Lapsuuden kohtaukset ovat ahdistavia ja melkein tulee olo, että ei halua edes lukea kohtia, joissa lapsia kohdellaan kaltoin, kaikella on kuitenkin tarkoituksensa. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja uskottavia. Kaikkea ei kerrota, vaan lukija saa itsekin päätellä tapahtumien kulkua ja se sopii tähän kirjaan todella hyvin.

Fiilikset ovat todella ristiriitaiset näin lukemisen jälkeen. Oliko kirja hyvä vai vain kiinnostava. Elokuvamainen se ainakin oli, mikä näkyi nimenomaan henkilöhahmojen rakentamisessa. Täytynee lukea Koiviston esikoisteos myöskin, sen verran kiinnostava kirjailija on kyseessä. On hienoa myös itsessäni, kun huomaa rohkeutta tarttua tuntemattomaan kirjaan ja kirjailijaan, sitä ei aina ole löytynyt.

4 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta!

  ja pakko vihdoinkin udella; pari postausta sitten mainitsit ostaneesi kirjoja varsin edullisesti olisiko ollut 3kpl/2e? niin mistä löytyi tuohon hintaan? ja jäikö sinne mitään mielenkiintoista?

  VastaaPoista
 2. Ostin Porin Kontista ja kyllä jäi melkoisestikin. Tuolla Kontissa on aika usein pokkareita tuohon kolme kahdella eurolla hintaan. Lisäksi siellä oli kovakantisia kirjoja -50% todella paljon. Niitä en sitten edes katsonut kauheasti, kun noita pokkareita oli jo korissa melkoisesti. Myös Porin Fidan kirpparilla on tosi halpoja kirjoja, tyyliin 50 senttiä kovakantisia.

  VastaaPoista
 3. Pitääpä käydä tutkimassa, useinkun vielä ajelen siitä ohitse koirapuistoon Harmaalinnaan.
  Tuolla Fridan torillakaan en ole tainnut käydä, pitääpä laittaa sekin muistiin.
  Tuolta kohtuu uudelta Gigantin vieressä olevalta kirpparilta (en muista nimeä) olen bongannut useampana kertana pari hyvää löytöä. Tosin sieltä löytyy niitä 7e hintaisiakin :/
  Itsen tulee kirppareilla käytyä säännöllisen epäsäännöllisesti, pitäisi vain harrastaa sitä useammin.

  VastaaPoista
 4. Olen myös lukenut Meritta Koiviston Poissa ja hänen ensimmäisen Lontoolainen rakastaja. Kannattaa käydä hakemassa, ostamassa ja ennen kaikkea lukemassa.
  Kirjoittajan kirjoittamisen tapa on miellyttävä ja juonet ovat älykkäitä. Älyllistä ja hyvää kirjallisuutta, sitä kaipaan ja luen. Toivottavasti hän julkaisee mahdollisimman nopeasti lisää. Itse tilasin Poissa-nimisen käyttämääni kirjakauppaan, joten sain heti "tuoreena" luettavakseni. Kiitos kirjailijalle lukuelämyksestä ja erityisesti kivasta sanojen asettelusta.

  VastaaPoista