perjantai 28. lokakuuta 2022

Karo Hämäläinen: Rikos ja rahastus: Suurimmat sijoitushuijaukset meillä ja maailmalla

Olen pitänyt kovasti Karo Hämäläisen talouselämään sijoittuvista kirjoista. Ihan oman taustani vuoksikin. Olen siis kauppatieteilijä, en tosin mikään finanssihai, vaan enemmänkin minua kiinnostaa talouden pimeät puolet ja etiikka. Tähän teemaan tämä teos on aivan loistava. 

Kirjassa esitellään suuria sijoitushuijauksia kautta aikojen sekä meiltä Suomesta että maailmalta. Osa näistä oli itselleni tuttuja, osa vähän vieraampia. Etenkin Enron on kuulunut, jos nyt voi sanoa tällaisessa kontekstissa, suosikkeihini jo pitkään. Se on yksi esimerkki ihmisen ahneudesta. Etenkin kirjassakin mainittu mainoa dokumentti The smartest guys in the room on katsomisen arvoinen. Mutta tässä teoksessa oli siis paljon muitakin kuin vain Enron, valitettavasti voi ehkä sanoa. Ihmisen ahneus on loputon inspiraatio niille, jotka haluavat lisää.

Itselleni kiinnostavimpana jäivät mieleen Charles Ponzin huijaus 1900-luvun alussa. Ponzi voi sinänsä olla ylpeä itsestään, että Ponzi-huijaus on jäänyt terminä elämään. Ponzi-huijaus kuvaa huijausta, jossa luvataan suuria, vaikka takana on vain ilmaa. Suuret lupaukset ylipäätään ovat lähes kaikkien tapausten taustalla.

Toinen kiinnostava ja tavallaan itseänikin koskettanut (jälkikäteen) oli asfalttikartellista kertonut osuus. Se on ihan meillä täällä Suomessa tapahtunut asfalttifirmojen sopima kartelli asfaltointitöistä. Itse aikoinaan ollessani kunnalla töissä pääsin todistamaan korvausten maksua, siksi asia oli myös kiinnostava. 

Myös tuorein tapaus OneCoin oli hyvin kiinnostava. Sen kanssa olen sivunnut myös työurallani ja onneksi olen luonteeltani asioista selvää ottava ja vältin kyseisen huijauksen. 

On helppo sanoa, että miksi uskoa huimia lupauksia. Sanotaanhan usein, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Näin olen itse pyrkinyt suhtautumaan asioihin. Kriittisyys ja tietynlainen pessimismi ei ole huono asia. Ymmärrän kuitenkin en ehkä hyvin, mutta ymmärrän, miksi monet ovat lähteneet mukaan.

Teos on kirjoitettu hyvin selkeästi pääosiltaan. Muutamien sijoitusmaailmaan sijoittuvien pätkien osalta voi olla helpottavaa, jos termistö on ennestään tuttua. Ei siis kannata hylätä teosta vain sen takia, että taloussanasto ei ole tuttua. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän ihmismielen pimeään osaan, jossa ahneus ja helpon rahan tavoittelu kohtaavat. Tai ehkä ne ovat kaksi samaa asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti