maanantai 10. lokakuuta 2011

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää

Toinen matkalla lukemistani kirjoista.

Tähän törmäsin muistaakseni Risingshadowin kirjasuosituksissa ja kirja kuulosti heti omalta. Lempielokuvani tai yksi niistä on ehdottomasti Päiväni murmelina. Tähän viitataan myös tässä kirjassa ja kirjan juonikulku on lainattu tästä, siinä onkin yhteneväisyydet.

En yleensä lainaa takakansia, mutta tässä yhteyssä takakansi kertoo oikeastaan sen, mitä haluan itse sanoa.

Kuin viimeistä päivää on paitsi nuoren Samin kasvutarina, myös kaunistelamaton ja elämää pulppuava kuvaus nuorten elämästä 2000-luvun oloissa ja kielellä. Se on herkkä ja karhea, aitoudessaan jopa julma kertomus siitä, miten pieniltä näyttävät asiat voivat kuin huomaamatta johtaa tilanteisiin, joita lehdissä tavataan myöhemmin kutsua traagisiksi.


Tätä kirja juuri on. Menin juuri ennen kirjoittamisen aloitusta lukemaan uudestaan epilogin ja nyt taas vollotan minkä kirjoittamiseltani ehdin. Todellakin kirja, joka saa minut itkemän, mutta myös kirja, joka saa minut nauramaan.

Vaikka kirjan henkilöt ovatkin nuoria, ovat kirjan teemat oivallisia myös meillä muka-aikuisille; kiusaaminen, syrjiminen, omana itsenään pysyminen ja elämän valinnat. Jokainen pieni valinta vie aina johonkin uuteen suuntaan ja vaikuttaa moniin ihmisiin.

Kaiken kaikkiaan siis aivan uskomaton lukukokemus. Suositten.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kun muistutit! Tämä on ollutkin lukulistalla, mutta hukkasin edellisen kirjavihkon johon näitä vinkkejä keräsin niin nyt täytyi aloittaa puhtaalta pöydältä :)

    VastaaPoista
  2. No niin, nyt luettu! Olipas - huh - hyvä! Pidemmän kommentaarin löydät varmaan blogistani. ;)

    VastaaPoista