torstai 27. lokakuuta 2011

Lauren Oliver: Delirium - rakkaus on harhaa

Tarkoitus oli lukea ihan vähän vain ennen nukkumaanmenoa, mutta kävikin klassinen yhdeltä istumalta lukeminen, kirjaimellisesti vielä.

Pidin Oliverin esikoisteoksesta Kuin viimeistä päivää todella paljon, joten laitoin tämän heti varaukseen kirjastosta, enkä totisesti katunut. Kirja on aivan ihana, itkettävä ja ihana.

Kirja kertoo tulevaisuudesta, jossa rakkaus on luokiteltu kaikkein vaarallisemmaksi taudiksi ja tämän vuoksi kaikki 18 -vuotiaat puhdistetaan eli heidän aivojaan sörkitään, jotta he eivät kykene tuntemaan. Kirjan päähenkilö Lena on pian täyttämässä 18 vuotta.

Jossain määrin kirjasta tuli mieleen Nälkäpeli, jossa siinäkin elettiin totalitaarisessa yhteiskunnassa, tosin muuta yhteneväisyyttä ei juurikaan ole, paitsi, että tästäkin on tulossa trilogia. Kirja on kaihoisan surullinen, jossa Romeo ja Juliakin on varoittavaa esimerkkiä. Itku tuli, se myönnettäköön, sen verran kaunista tämä oli.

Päähenkilö on siis nuori, mutta missään tapauksessa en luokittelisi tätä nuorisokirjaksi pelkästään, vaan sillä on annettavaa meille aikuisillekin. Tavallaan koko kirjan teemana on kulkea massan mukana. Kun näin tekee, tulee onnelliseksi. Sitähän se elämäkin tuntuu välillä olevan, massa mukana kulkemista.

Kaiken kaikkiaan mielestäni aivan ihastuttava kirja, en osaa edes nyt kuvailla oikeilla sanoilla, kun piti heti tulla kirjoittamaan, jotta saisin tämän hyvän kirjan jälkeisen fiiliksen kestämään vielä vähän kauemmin. Tiedättehän sellaisen täydellisen olon, kun laskee huokaisten hyvän kirjan käsistään ja oikeastaan haluaisi melkein lukea sen uudestaan, mutta ei kuitenkaan voi, kun muistaa vielä kaiken. Minulle ainakin näitä fiiliksiä tulee hyvistä kirjoista ja tämä oli sellainen.

6 kommenttia:

 1. Oi! Tämä on ollut lukulistalla jo hetken, mutta luettuani kokemuksestasi, laitoin heti varauksen kirjastoon, olikin jonoa edelleen siellä, 3 ennen minua. Varasin samalla kirjoittajan edellisenkin teoksen, jota olen jonkin aikaa kaavaillut lukevani.

  VastaaPoista
 2. Hyvä, hyvä. Nämä ovat tosi hyviä, mutta myös surullisia, mikä ei tietenkään ole huono juttu. Seuraavaa osaa varmaan saadaan tosin odottaa, kun tämäkin ilmestyi vasta tänä vuonna myös englanniksi.

  VastaaPoista
 3. Hain tänään eilen varaamani Kuin viimeistä päivää ja sain Risingin kautta arvostelukappaleen tästä uudemmasta teoksesta! :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, odotan innolla sun kommentteja näistä. Ootkohan yhtään samaa mieltä...

  VastaaPoista
 5. Sain kirjan kyllä käsiini tosi nopeasti! Nyt olen lukenut n. 50 sivua, eli vielä ollaan aika tavallisessa nuortenkirjamaailmassa, hyvin kirjoitettua tekstiä tähän asti, kertoo jenkkinuortten elmäsätä. Samanlaisia tarinoitahan on vaikkapa Houkutuksessa. Mielenkiinnolla luen eteenpäin! Yritän saada kirjan vielä tämän kuun puolella luetuksi, saa nähdä ehtiikö! Toivottavasti Delirium saapuisi myös pian!

  VastaaPoista
 6. Deliriumin kanssa tuli ongelmia - en saanut siitä missään vaiheessa arvostelukappaletta, mutta nyt kirjastosta sain sen ja luin tarkoituksella hitaasti. Oliverin edellisen kirjan ahmin yhdessä illassa. Tämä on surullinen niin yksilö kuin yhteiskuntatasollakin. Kirjasta on kamalan vaikea sanoa mitään, sillä se kosketti niin syvältä ja välillä tuli olo, että on pakko huutaa ääneen, purkaa jotenkin kipua, jota kirja säteili. Hurjan vahvasti vaikuttava kirja!

  VastaaPoista