tiistai 4. huhtikuuta 2023

Mikko Ketovuori: Laumavaiston varassa

Viime aikoina olen enemmän ostanut ja hankkinut kirjoja kuin lukenut niitä. Hyllyt pursuvat, mutta lukuaikaa ja -intoa puuttuu. Kuitenkin luettavaa nyt on, kun sille päälle sattuu. Kirjastoon olen joutunut palauttamaan monet varaukset lukemattomina, kun ei vain aika riitä.

Tämä kirja on lukupiirimme innoittaman luettu. En ehkä olisi tarttunut tähänkään teokseen ilman lukupiiriä. Siksi pidänkin sitä erinomaisena oman mukavuusalueen ulkopuolelle viejänä. Loppujen lopuksi kuitenkin pidin tästä teoksesta todella paljon.

Kirja pohjautuu Robert Prechterin sosionimiseen talous- ja kulttuuriteoriaan, jonka mukaan ihminen on laumasielu, joka seuraa sosiaalista mielialaa laumavaistonsa varassa. Näin tehdessään ihmiskunta tulee toistaakseen tiettyjä kuvioita maailman historian mukaan. 

Näin vaalimasennuksen kourissa, kirja tuntuu vieläkin ajankohtaisemmalta kuin vaalien alla. Monet asiat, joita yhteiskunnassamme tapahtuu juuri nyt, selittyvät kyllä tämän teorian mukaisesti. Pelottavaa, mutta totta. Osittain uskon kirjan väitteisiin, osittain pidän niitä vähän ylianalysoituina, mutta yhtä kaikki, hyvin kiinnostava katsantokanta maailmaan kirjassa kuitenkin on. 

Ihmiskunta tuntuu toistavan omia virheitään aina vuosisadasta toiseen. Nousukautta seuraa laskukausi, monet tutut asiat tulevat muotiin aina säännöllisesti. Ihmiset laumasieluina seuraavat muiden esimerkkejä ja sitä kautta jotkut ilmiöt varmasti voivat selittyä. 

Vaikka en uskoisikaan kaikkiin kirjan väitteisiin, antoi se todella paljon ajattelemisen aihetta ja kuten kirjan takakansi lupaa "Kirjan luettuasi et todennäköisesti enää koskaan katso maailmaa täysin samoin silmin kuin aiemmin." En varmastikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti