sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka

Kirjahan tuli mukaani kirjastosta ensi sijassa kauniin ulkoasun vuoksi. Mustapunainen ulkoasua yhdistettynä mustiin sivun reunoihin ja takakannen sanoihin loi sellaisen mielikuvan kirjasta, jonka oikeasti haluan lukea. Eikä ensivaikutelma ollut tässäkään tapauksessa väärä. Pidin kirjasta todella paljon, niin paljon, että luin sen yhdeltä istumalta.

Kirja kertoo Jackista, jonka sydämen tilalle on syntymässä laitettu käkikello. Jackin huoneentaulu sanoo: "Ensinnäkin, älä kajoa viisareihisi. Toiseksi, hallitse vihasi. Kolmanneksi, älä annaitsesi ikinä, kuuna päivänä rakastua." Jack kuitenkin rakastuu ja lähtee rakkautensa perään Edinburgista aina Espanjaan saakka.

Kirja sijoittuu 1800-luvulle, joka mielestäni on toisaalta vain kuriositeetti tavallaan yksi tietynlaisen gootti-ilmapiirin luomisen edellytys. Kirjan tapahtumat ovat kuitenkin tavallaan tässä päivässä rullalautoineen ja käsitteineen. Tämä luo kiinnostavan kontrastin tapahtumien ja luodun ympäristön välillä. Jotain on väärin, vaikka kaikki tuntuu oikealta.

Kirja on tarina myös ensirakkaudesta, rakkauden tuskasta, lapsenomaisesta uskosta ja sydäntä raastavasta surusta, joka saa ajattelemaan kaiken alusta aloittamista, nollaamista. Oikeastaan en tiedä, mitä luin, luinko elämää suuremmasta rakkaudesta, friikistä, frankensteinin pikkuveljestä, mutta ei sillä väliä, sillä kirja on hyvä. Kirjasta on tehty myös Luc Bessonin tuottama animaatio, joka olisi kyllä kiinnostava nähdä.

Malzieu on myös Dionysos -yhtyeen laulaja ja yhtye on tehnyt kirjaan perustuvan levyn, jonka ensimmäinen biisi kiteyttää tunnelmineen mielestäni kirjan tunnelman. Se tähän loppuun.


Koska en itse osaa ranskaa, tässä videossa on tekstitys englanniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti