perjantai 23. marraskuuta 2012

Guy Delisle: Shenzen

Delislen Pjongjang sai minut hamstraamaan kaikki hänen tekemänsä sarjakuva-albumit aamulukemistokseni. Pjongjang kolahti monella tapaa ja samaa tarkkanäköisyyttä ja huumoria löytyy tässä naapurimaahan sijoitetusta Shenzen -albumista.

Delisle on oikeassa elämässä animaattori, joka on työskennellyt animaatioiden parissa ympäri maailmaa. Nämä albumit ovat ikäänkuin hänen matkapäiväkirjojaan, joihin hän kuvaa länsimaisen ihmisen kohtaamia "omituisuuksia" muualla maailmassa. 

Shenzen on erityistalousalue, jonka Kiina perusti kilpailemaan HongKongin kanssa. HongKongista Shenzenin erottaa vain joki, mutta kulttuurisesti nämä ovat hyvin kaukana toisistaan, kuten myös tästä sarjakuvasta selviää. Shenzeniin liittyen löysin tämän kiinnostavan raportin työoloista. 

Kirja kuvaa omalla huumorintajuisella tavallaan Shenzenin ilmapiiriä ja sitä kuinka kaikesta suuruudestaan ja kasvustaan huolimatta Kiina on yhä hyvin suljettu maa, jossa ulkomaalainen on ajoin eristettynä omaan kuplaansa. Kieli- ja kulttuurimuuri voi joskus olla hankala ylittää.

Pidän koko ajan enemmän Delislen maailmankatsomuksessa ja onneksi Jerusalem ja Burma odottavat vuoroaan. 


3 kommenttia:

 1. Delisle on kyllä aivan järkyttävän hieno. Olen niin iloinen, että kirjablogit saivat mut kiinnostumaan näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hienoa kantaaottavuutta yhdistettynä älykkääseen sarjakuvaan. Nautinto lukea ja samalla vielä oppiikin.

   Poista
 2. Heisulivei, sinut on haastettu blogissani :)

  VastaaPoista