tiistai 22. tammikuuta 2013

Agatha Christie: Ruumis kirjastossa (äänikirja)

Olen viime aikoina valinnut äänikirjoja lukijan mukaan, Lars Svedbergin. Hänen äänensä, eläytymisensä ja artikulaationsa sopii todella hyvin äänikirjoihin ja hänen kuuntelemisensa tekee työmatkoista nautinnon. Tässäkään teoksessa hän ei petä, vaan tekee loistavaa työtä. Myös kirja on Christien tapaan suljetun huoneen mysteeri ja sisältää herkullisia henkilöhahmoja.

Kirja alkaa, kun kenraali Pantryn kirjastosta löytyy tuntemattoman nuoren naisen ruumis. Miten se on sinne joutunut, kuka hän on ja kuka on murhaaja ja mikä on hänen motiivinsa? Kaikki on alussa hyvin selittämätöntä ja tuntuu mahdottomalta tietää vastauksia. Neiti Marple sotkeutuu kuvioihin ja hänen ihmistuntemuksensa loppujen lopuksi selvittää tapahtumat. Jännitys kirjassa säilyy loppuun asti, murhaajan henkilöllisyys selviää ihan viimeisillä minuuteilla. Hyvin ovelasti rakennettu asetelma.

On jotenkin uskomatonta ja samalla hienoa, kuinka hyvin Christien kirjat ovat säilyneet. Niiden teemat ja tapahtumat ovat hyvin tuoreita, vaikka ikää onkin jo. Toki aikalaiskuvausta löytyy ja niin pitääkin. Olen nähnyt kyseisen kirjan pohjalta tehdyn tv-elokuvan, mutta en muistanut lainkaan murhaajan henkilöllisyyttä, mikä teki kuuntelusta kuin ensimmäisen kerran.

Christie on sellaista hyväntuulen murhameininkiä, jos näin voi määritellä. Murhat ovat yläluokkaisia, eivät karmaisevia tai mitenkään verisiä. Ihmiset säilyttävät niissä usein kasvonsa ja salaavat asioita. Selkeä luokkajako näkyy hyvin Christien maailmassa ja sitä korostetaan vielä kirjoissa.

Lisää Christietä tulossa äänikirjana seuraavaksi Hercule Poirotin muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti