torstai 23. helmikuuta 2012

Satu Grönroos: Lumen syli

Kirja, jota en olisi lukenut, saatikka ostanut aiemmin. Nyt sain tämän PEKK:n kautta ja olen erittäin tyytyväinen. Kyseessä on Grönroosin esikoisteos, joka sijoittuu 1960-luvulle. Se on tarina ihmisistä, jotka menettävät, rakastavat ja yrittävät vain selvitä, kukin tavallaan.

Keskiössä on Helmi 7 vuotias ekaluokkalainen, jonka paras ystävä kuolee koulumatkalla. Helmin elämän aikuiset eivät huomaa tytön ahdistusta, vaan jokainen pyrkii selviämään omista murheistaan. Näin Helmi ajautuu mielikuvituksen maailmaan, jossa Mirjami on yhä elossa. Taustalla väijyy myös Otus, joka tekee pahaa lapsille.

Olen yhä hämmentynyt lukukokemuksestani. Kirja vaikuttaa syvästi. Siinä vuorottelevat kertojina Helmi ja hänen opettajansa Kaarina, jolla on omat tuskansa kannettavanaan. Grönroos onnistuu mielestäni hyvin kuvaamaan maailmaa seitsenvuotiaan silmin. Lapsen pelot ja ajatukset tuodaan esiin nimenomaan lapsen näkökulmasta, lapsen sanoin ja ajatuksin.

Kirja kertoo vaikeista asioista ja paikoin sen lukeminen on vaikeaa, mutta halu lukea loppuun on aina suurempi. Loppu oli hieman äkkinäinen ja siinä tapahtui monta asiaa yhtä aikaa, mutta muutoin kirja on mielestäni oikein hyvä. Siinä on sanomaa, tunnetta ja ajankuvauskin on oikein onnistunut. Hiuskiinnekuvaus on varsin hupaisa.

Voin suositella kirjaa lämpimästi ja kiitän jälleen PEKK:iä loistavasta kirjavalinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti