lauantai 3. maaliskuuta 2012

Leif G W Persson: Putoaa vapaasti kuin unessa (äänikirja)

Ensimmäinen äänikirjani, jonka jaksoin kuunnella loppuun, vaikka levyjä olikin 20 pituutta reilusti yli 20 tuntia. Ensimmäinen, jota yritin oli Bo Carpelanin teoksen ääniversion, mutta siinä sekä lukija että teksti ottivat niin pahasti hanttiin, että en yksinkertaisesti kyennyt kuuntelemaan kyseistä teosta kovinkaan pitkään. Tämä oli täysin päinvastainen kokemus. Päätin aloittaa äänikirjojen kuuntelun työmatkallani, joka kestää reilut puoli tuntia suuntaansa. Matka ei ajallisesti ole mikään mahdoton ja hyvän kirjan parissa se menee kuin hujauksessa.

Kirjan lukijana toimi Jussi Lampi, joka suoriutui tehtävästään aivan mainiosti. Kirja itsessään kertoo Olof Palmen murhan tutkinnasta. Tutkinnasta, joka aloitetaan yli 20 vuotta murhan jälkeen. Kirja voisi olla totta, mutta taruahan se on. Kuitenkin tuo totuuden mahdollisuus tekee kuuntelukokemuksesta todella kiehtovan. Matka loppui usein kesken ja oli pakko jäädä autoon odottamaan sopivaa väliä.

En usko, että olisin kyseistä kirjaa ikinä lainannut, minkä otinkin yhdeksi äänikirjojen valintakriteeriksikin. Hipelöin tänään kirjaa kirjastossa ja sehän oli mammutti. Äänikirjan kuuntelu työmatkoilla vei ihan reilusti aikaa, mutta se kiisi kuin siivillä. Kirjasta tulee mieleen elokuva JFK -avoin tapaus, jossa myös haetaan vaihtoehtoisia tutkimusreittejä.

Se, kuka murhaaja kirjan mukaan on, jääköön nyt salaisuudeksi, mutta sellainen siis paljastetaan. Suosittelen kaikille salaliittoteorioiden kannattajille. Äänikirjana voin suositella kaikille, vaikka ihan ensimmäiseksikin. Jussi Lampi on hyvä lukija, tosin vertailukohtaa ei ole kuin tuo epäonnistunut Bo Carpelan, jonka lukijaa en nyt muista, mutta Lampeen verrattuna hän oli kaamea. Seuraava äänikirja seurasikin jo kirjastosta, mutta sen pituus reilu 4 tuntia riittänee noin viikoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti