perjantai 29. kesäkuuta 2012

Jenni Linturi: Isänmaan tähden


Huikea esikoinen, sellaiseksi tätä kuvataan takakannessa. Ei ehkä ihan huikaiseva, mutta erinomainen ja ajatuksia herättävä. Tämä oli ehkä sellainen kevyt askel sotakirjojen suuntaan, joita en ole vielä rohjennut lukea. Sotakirja tämä tavallaan on, vaikka ei olekaan. Sota on vain näyttämö, jossa ihmisen luonne paljastuu ja jonka arpia hän saa kantaa lopun elämäänsä.

Kirja alkaa, kun 79-vuotias Antti putoaa katolta. Sanotaan, että tuollaisessa tilanteessa koko elämä vilahtaa silmien ohi, mutta Antti ei näe mitään. Hän putoamisensa jälkeen kuitenkin sekoittaa nykyisyyden menneisyyteen. Antti on ollut toisessa maailmansodassa vapaaehtoisena Saksan SS-joukoissa. Hän alkaa nähdä läheistensä sijaan sotatovereitaan sellaisina kuin he olivat.

Kirja jakautuu osiin, joissa vaihtelevat nykyaika ja menneisyys, aika rintamalla. Nykyajassa vaimo, lapset, lapsenlapset kaikki saavat roolinsa menneisyydestä. Antin pään sisällä kuohuu, mutta ulos hän ei saa itsestään kuin merkityksettömiä sanoja. Menneisyyden osioissa päästään Ukrainan aroille kokemaan sodan julmuus ja se, kuinka se muuttaa ihmisen. Kuinka raakuudesta tulee arkipäivää ja tapa päästä pois ongelmista. Paikoin nämä olivat jopa erittäin ahdistavaa luettavaa, mutta kuitenkin oikein hyvin kirjoitettuja.

Voisi pohtia, että kirja on tarina sodan julmuudesta, mutta sitä se ei pelkästään ole. Julmuus ei ole itseisarvo, vaan se on jotain, mikä jää ihmisen mieleen, kun hän sodasta palaa takaisin omaan elämäänsä, vai onko se enää omaa. Arvet jäävät mieleen, ne vainoavat päivin öin. Toiset oppivat elämään niiden kanssa, toiset eivät.

Kirjassa on monta tasoa. Kaarlo on Antin serkku, joka ei päässyt SS-joukkoihin ja on ollut siitä aina Antille kateellinen tietämättä kaikesta siitä, mitä oikeastaan on tapahtunut. Hän on kokenut, että Antti on aina päässyt parrasvaloihin hänen kustannuksellaan. Väliin en ymmärtänyt, miksi Kaarlo kulki mukana tarinassa, vaikka olihan Antilla ja Kaarlolla oma historiansa, mutta loppua kohden asia alkoi seljetä ja toi tarinaan uudenlaisen vivahteen.

Pidin kirjasta, vaikka se ahdistikin minua. Se on tosiaan tavanomaisuudesta poikkeava sotakirja ja esikoiskirja. Kerroksia oli monia, mutta kuitenkin lopussa kaikki tuntui kertyvän yhteen. Suosittelen lämpimästi kokemukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti