sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

Toinen novellikokoelmani on saatu loppuun. Luin tätä aamulehden sijaisena ja se saikin minut melkein myöhästymään muutamaan otteeseen. Tarinat veivät mukanaan. Kirjassa on koottuna Sinisalon novelleja, jotka on julkaistu erinäisissä lehdissä. Mukana oli myös yksi ihan kirjaa varten kirjoitettu novellikin.

Novelleissa on yhteistä tietynlainen maagisuus ja viittaukset kansanperinteeseen, melkein kaikissa. Osa niistä on todella häiritseviä, ehkä häiritsevin minulle oli Baby Doll, joka oli tietynlainen dystopia tulevaisuudesta, jossa jo 9 vuotiaat ovat seksiobjekteja. Erittäin ahdistava tarina. Mukana oli myös viittauksia Raamattuun Yhdeksän ruukkua -tarinassa, vaihtoehtoinen historia. Oli pari tarinaa, joissa viitattiin lappalaisten mytologiaan. Oli yhtymä Linnunaivoihin vaelluksen osalta. Pidin kuitenkin eniten tarinasta Tango merellä, joka oli häiritsevä kuvaus Ruotsin risteilystä, joka menee pieleen.

Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikka ihan ensimmäiseksi kosketukseksi novellikokoelmiin. Sen tarinat ovat erittäin koukuttavia, hienosti kirjoitettuja. Kirjasta löytyy scifikirjallisuuden skaalaan dystopioista maagiseen realismiin ja mytologiaan. Pääsee siis tutustumaan kevyesti erilaiseen kirjallisuuden muotoihinkin.

Nyt pitää keksi uusi lehden korvike. Otankin mielelläni vastaan ehdotuksia hyvistä novellikokoelmista. Niiden lukeminen pienessä ajassa on minulle sopivaa. Tosin tietokirjallisuuskin on hyvä vaihtoehto, mutta vaihtelua pitää aina välillä olla.

Suosittelen Sinisalon ystäville ja kaikille, jotka haluavat avartaa maailmankatsomustaan. Nyt olen lukenut kaikki Sinisalon teokset lukuunottamatta hänen kirjoittamaansa lastenkirjaa. Sekin täytyy varmaan kirjastosta yrittää bongata.

2 kommenttia:

  1. Julio Cortazarin "Bestiario" on kyllä niin uskomattoman hieno, että sen kanssa en aamiaispöytään uskaltaisi, mutta luin juuri Maarit Verrosen "Normaalia elämää", joka on ehkä vähän mitäänsanomattomampi, mutta sisältää paljon aamupalankokoisia oivalluksia ja tuokiokuvia, jotka eivät pituutensakaan puolesta myöhästytä lukijaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset vinkistä. Laitoinkin heti varaukseen tulemaan lähikirjastooni. Verrosta onkin tuolla lukupinossa ollut jo jonkin aikaan, en vain ole tarttunut.

    VastaaPoista