maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kaari Utrio: Vaitelias perillinen (äänikirja)

Sain tämänkin äänikirjan lainaksi työtoveriltani. Sinänsä mitään kynnystä ei kirjan lukemisellekaan olisi ollut, sillä olen aikoinani lukenut kaikki Utrion kirjat. Uudempia en niinkään ole ahminut kuten esim. Vendelaa tai Haukka, minun rakkaani -kirjoja. Etenkin hänen keskiaikaan sijoittuvat kirjansa ovat aivan uskomattoman hyviä sisältäen paljon historiatietoa. Näin oli myös tässä kirjassa.

Kirja sijoittuu 1800-luvun alkuun ja utriomaiseen tyyliin siinäkin on selkeä kannanotto naisten oikeuksiin ja siinä kuvataan myös vahvoja naisia, jotka selviävät, vaikka yhteiskunta rajoittaakin heidän elämäänsä. Lukijana toimi Kaija Kärkinen ja se oli ehkä suurin epäluulon kohde, joka osoittautui osittain vääräksi, sillä Kärkinen onnistui mielestäni oikein hyvin urakassaan.

Kirja kertoo Bravertin suvusta, jonka perijä on kuollut ja kotiin odotetaan nuorempaa poikaa perimään ruukin ja kartanon. Samalla kuitenkin tulee myös perijä yhteen kartanoista, perijä, josta kukaan ei ole tiennyt nuori Freddie Bravert äitinsä Claudian ja isoisänsä kera. Claudialla on kuitenkin salaisuus, josta huolimatta hän rakastuu Robert Bravertiin Rautialan vaiteliaaseen perijään, joka saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta on todellisuudessa huomattavasti viisaampi kuin monet muut.

Kirja sisältää siis romantiikkaa, salaisuuksia, sairauksia, salaliittoja, petoksia ja historiallista tietoutta. Näistä viimeisintä tuntui olevan alussa vähän liikaa, toisaalta niiden avulla sai luotua mieleensä elävän kuvan siitä, miltä ruukki on saattanut näyttää, miltä siellä on tuntunut. Kokonaisuudessa historiaa oli kuitenkin sopivasti.

Myönnän häpeäkseni, että olin pakotettu käymään kirjastossa katsomaan kirjan lopun, jotta en olisi riivannut sieluani onnettomalla rakkaudella turhaan. Tämä onkin ongelma äänikirjoissa, ei voi selailla eteenäin ja nähdä, mitä tapahtuu. Tällaiselle huonolle odottajalle se saattaa olla välillä todella tuskastuttavaa.

Ihan käytännön juttu tästä äänikirjasta, cd:t olivat ärsyttävästi kaikki yhdessä pinossa, joten kuunneltujen levyjen käsittely oli etenkin autoajaessa melkoisen vaivalloista.

Hyvä, luotettava Utrio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti