tiistai 15. huhtikuuta 2014

Ilkka Remes: Itäveri (äänikirja)

Häpeäkseni tunnustan, että tämä oli ihan eka Remes, jonka luin. Hyllyssäni on parikin kirjana, mutta ne on jotenkin jääneet huomioimatta, sillä eivät ole omia ostoksiani. Häpeän myös tunnustaa, että olen aliarvioinut Remeksen, hyvin paljon vieläpä. Tämän uskallan sanoa ihan tämän yhden teoksen perusteellakin, sillä niin paljon pidin kirjasta. Remeksen jännitys kestää vertailun aivan täysin kenen tahansa maailman suurnimen kanssa. Itse asiassa kirjan loppu oli paljon parempi kuin yhdessäkään aiemmassa jännityskirjassa, joita olen kuitenkin lukenut jonkin verran aikoinani. Tilanteen teki lähes euforiseksi myös se seikka, että Lars Svedberg luki teoksen. Kaikki tähdet paikallaan.

Itäveri on täynnä jännitystä, no, ehkä ekat 20 sivua ei ole, mutta sen jälkeen tilanteet vievät mukanaan ainakin minut aivan täysin ja ihan loppuun saakka. Juho Nortamo saa tietää olevansa adoptoitu. Hänen etsintänsä vie hänet Venäjälle uusrikkaiden pariin. Hän sekaantuu salamurhaan ja joutuu Venäjän salaisen poliisin takaa-ajamaksi yhdessä lapsuudenystävänsä ja rakastettunsa Veeran kanssa. Tilanteet vaihtuvat nopeaan ja "leikkaukse" kirjassa ovat nerokkaita ja jättävät juuri sopivasti jännityksen kasvamaan. Taustalla on Rosenholz Stasi-tiedot, öljysota, Kaukaasian tilanne ja Venäjän epätasa-arvoinen yhteiskunta. Kirja on hyvin ajankohtainen tänäkin päivänä. Kirja on kuitenkin hyvin suomalainen, vaikka onkin täysin kansainvälistä tasoa ja varmasti toimiva myös muissa maissa. Pidän suomalaisuudesta, pidän venäläisyydestä, pidän vertauksista venäläisiin klassikoihin, pidän koko kirjasta.

En tiedä riittävätkö ylisanani, eikä tämä käsittääkseni ole edes Remeksen arvostetuin kirja. Olen myös syvästi hämmentynyt siitä, että en ole tajunnut hänen olevan näin hyvä. Onneksi sentään nyt tajusin ja varmasti tartun muihinkin teoksiin. Seuraava äänikirja onkin myös samaa settiä Remes-Svedberg, onnellisia hetkiä siis tiedossa. 

Todella ihanaa löytää uusi kirjailija itselle ja vielä näin hyvä, vaikka olisi pitänyt jo paljon aiemmin.

1 kommentti:

  1. Pari Remestä olen lukenut mutta aika samalla kaavalla tuntuu kirjoittavan näitä. Mies noita vieläkin toki lukee..

    P.S. Blogissani oli sinulle haaste :)

    VastaaPoista