tiistai 25. joulukuuta 2018

Mattias Edvardsson: Aivan tavallinen perhe (äänikirja)

Tähän kirjaan tartuin täysin vahingossa. Olin matkalla ja yhtäkkiä tuli tarve saada kuunnella kirjaa. Lainassa ollut äänikirja ei kiinnostanut, joten valitsin Ellibsistä ensimmäisen äänikirjan fiktion puolelta, joka oli vapaana ja se sattui olemaan tämä. Kuunneltuani jonkin aikaa luin netistä arvioita ja voi olla, että en olisi kirjaa lainannut niiden perusteella. Nyt kuuntelin täysin ilman ennakkoasenteita ja aika pitkälle myös täysin ilman takakansitekstiä. 

Kirjassa keskiössä on aivan tavallinen ruotsalainen perhe tai niin he itse kuvittelevat olevansa. Perheen 19-vuotias tytär Stella pidätetään murhasta epäiltynä ja pian aivan tavallisesta tuleekin jotain ihan muuta. Kirjassa käsitellään murhaa isän, Stellan ja äidin näkökulmista. Jokainen heistä joutuu sekä kohtaamaan omat asenteensa sekä miettimään menneisyyden tekoja ja tekemättä jättämisiä. Isä on pappi, joka valehtelee. Stella on itsekäs teini, joka joutuu asettamaan jonkun muun itsensä edelle. Äiti on juristi, joka joutuu kikkailemaan oikeudella ja menettää samalla omaa luottamustaan oikeuslaitokseen. Jos kenelläkään oikeastaan on edes omatuntoa vai onko se vain syyllisyyttä.

Tavallaan pidin kirjasta ja tavallaan taas en. Pidin tarinasta, mutta en pitänyt kenestäkään päähenkilöstä. Ei heistä ehkä kuulunutkaan pitää, mutta en pitänyt tavasta, jolla kirjailija heitä kuvasi. En pitänyt tavasta, jolla tavoin kirjailija ohitti lukijan ajoittain, piti lukijaa tyhmänä. Kirja oli kliseinen, sen ihmiskuvat olivat kliseisiä, mutta kuitenkin se omalla tavallaan tuore. Hieman ärsyttävää lukea jo toinen kirja peräkkäin, josta ei oikein osaa sanoa pitkikö siitä vai ei. 

Se, mistä pidin, oli kirjan epilogi. Se käänsi tavallaan kaiken taas ihan nurinniskoin. Erinomainen lopetus kirjalle. Juuri, kun luulin olevani fiksumpi kuin kirjailija ja huokaavani, että näinkö tylsästi tämäkin, tuli pam.

Ellibs-sovellus ei ihan koko ajan suostunut toimimaan kanssani yhteistyössä, vaan jouduin monasti painamaan kirjaa uudelleen päälle, buuttaamaan koko sovelluksen tai muutoin vain vähän säätämään, mutta pääsääntöisesti meni ihan hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti