keskiviikko 2. toukokuuta 2012

John Steinbeck: Helmi (äänikirja)


Ennen kuin aloitan suururakan kuuntelun saralla eli Sinuhen, kuuntelin pienenä välipalana jälleen yhden Steinbeckin. Helmi kosketti minua syvästi, enkä varmaan edes täysin ymmärtänyt sen hienoutta.

Kirja sijoittuu Meksikoon ja kertoo köyhästä intiaanikalastajasta Kinosta, joka löytää merilokin munan kokoisen helmen. Kirja kertoo myös hänen vaimostaan Juanitasta ja lapsestaan Coyotitosta. Se vetoaa tunteisiin, jää häilymään pään ylle ja on muistutus elämän ja maailman epäarvoisuudesta ja –reiluudesta. Kino löytää siis maailman suurimman helmen, jonka avulla hänellä olisi mahdollisuus muuttaa oma elämänsä, mutta etenkin lapsensa elämä. Juanita sanoo helmen olevan kirottu ja siltä se alkaa myös vaikuttaa.

Kirja kertoo suunnattomasta eriarvoisuudesta, joka vallitsee maailmassa yhä tänäänkin. Ihminen, joka kuuluu tiettyyn rotuun, ei osaa lukea ja on muutoinkin oppimaton, on markkinavoimien talutusnuorassa voimatta oikeastaan vaikuttaa omaan elämäänsä millään tavoin. Metallican biisiä mukaillen Sad but true. Kirja kertoo myös rahan vallasta, kuinka se saattaa tuhota koko elämän. Se on kertomus ahneudesta, joka saa ihmiset käyttäytymään tavalla, joka tuhoaa kaiken ympäriltään.

Olin todella surullinen paikoin kuunnellessani kirjaa. Tunsin tuskaa kaikesta siitä eriarvoisuudesta, mitä Kino sai kokea. Toisaalta en voinut käsittää, miten jotkut julkenevat käyttäytyä niin sortavasti kuin kirjassa esim. lääkäri käyttäytyi. Okei, tiedän kyseessä oli ”vain” kirja, mutta näinhän maailmassa asiat ovat etenkin kehitysmaissa, joissa kuilu köyhien ja rikkaiden välillä on ammottava.

Kirjan luki Ismo Kallio. En voi sanoa pitäneeni kauheasti hänen lukutavastaan, mutta ei hän sentään saanut minua vaihtamaan levyä toiseen, kuten muutama muu lukija on tehnyt. Äänikirjassa tosiaan lukijan merkitys on melkoisen huomattava. Itseni tuntien en pystynyt viime äänikirja-postauksessani mainittua Punaista erokirjaa kuuntelemaan kuin muutaman minuutin, ehkä ensimmäisen cd:n puoliväliin. Sekä lukija että teksti olivat täysin mukavuusalueeni ulkopuolella.

Nyt työmatkojani sulostuttaa Sinuhe ainakin seuraavan 6 viikon ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti