perjantai 13. joulukuuta 2013

Sirpa Tabet: Tähkäyö

Työmatka Helsinkiin Seijan jälkimainigeista sai mukavan käänteen, kun olin muistanut ottaa mukaani minitablettini, johon latasin tämän toisen ilmaiskirjan Elisan Crime Time -dekkareista. Latasin siis toisen Tabetin teoksen. Tämä on Tabetin toinen kirja ja sijoittuu menneisyyteen. Sanoisin jonnekin rauta-ajalle tai sen jälkeen. Vaikea sanoa suoraan, kun tätä ei määritelty.

Tuura on nuori neito pohjoisesta. Hänet naitetaan etelän kylän vanhalle mahtimiehelle. Kaukana kotoaan Tuura ei täysin istu kylään. Tapahtuu murha, joka tehdään Tuuran puukolla. Tapahtuu useampiakin murhia. Tuura joutuu kyläläisten hampaisiin eikä vähiten sen vuoksi, että tuntee suurta vetoa kylän seppää kohtaan. Jonkinlaista romanttista kuviota syntyy. Taustalla on kansanuskomukset, uhraukset ja syvä usko näkyihin ja uhrilahjoihin.

Rikoksia ei varsinaisesti selvitetä, vaikka kuitenkin selvitetään. Salaisuudet paljastuvat vasta aivan viimeisillä sivuilla ja täytyy myöntää, että minulla ei ollut harmainta aavistusta tästä käänteestä. Jännitystä luodaan, se ei ehkä ole mitenkään käsinkosketeltavaa, mutta kylän väen uskomusten ja alkukantaisten pelkojen kautta syntyy jännä olotila.

Pidin kirjasta ja ahmin sen reilut 200 sivua junamatkan aikana. Pidin tästä enemmän kuin ensimmäisestä Tabetista ja ajattelinkin jossain välissä tutustua Tabetin muihinkin historiallisiin romaaneihin. Näissä on jotain samaa kuin Utrion kirjoissa, mutta ei kuitenkaan.

Tuura on nuoruudestaan huolimatta vahva ihminen ja patriarkaalisessa yhteiskunnassa hän kykenee kuitenkin pitämään oman päänsä. Sitä en tiedä, kuinka reaalista kuvaus on, mutta itselleni kyllä upposi. Kategorioisin tämän kenties eniten jännityksen piiriin, vaikka mitään suurta jännitettä ei löytynytkään.

Kyllä lukeminen avartaa ja olen oikein tyytyväinen, että tartuin blogat.fi:n haasteeseen. En olisi varmaankaan Tabetiin tarttunut ilman sitä.

Itse lukemisesta jälleen Elisan tavutus hämäännytti ajoittain, mutta muutoin kaikki toimi oikein mainiosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti